sobota, 9 maja 2015

Risolatte czyli pudding ryżowy

Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na risolatte czyli pudding ryżowy.
Pudding ryżowy to pyszne komfortowe jedzenie, które można przygotować w krótkim czasie i w dowolnym momencie dnia.
Wystarczy ugotować ryż w aromatycznym waniliowym słodkim mleku.
Deser sycący, dlatego lepiej nie podawać go od razu po obiedzie, ale na podwieczorek.
A może na śniadanie ?
Zapraszam ;-)

Składniki dla 4 osób:
  • 200 g ryżu do risotta najlepiej canaroli
  • 700 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1/2 laski waniliowej
  • kakao lub cynamon
Przygotowanie:

Aby przygotować pudding ryżowy należy podgrzać mleko w garnku.
Gdy mleko zacznie wrzeć, dodajemy cukier.
Rozcinamy wzdłuż laskę wanilii i usuwamy
nożem ziarenka. Dodajemy nasionka wanilii do mleka.
Doprowadzamy mleko do wrzenia i dodajemy ryż.
Gdy zagotuje się, zmniejszamy ogień do minimum.
Gotujemy na małym ogniu, regularnie mieszając od czasu do czasu.
Nic nie może się przykleić. Po 20 minutach próbujemy czy ryż jest miękki.
Ryż powinien być gruby, kleisty i kremowy.
Gotowy pudding ściągamy z ognia.
Podajemy z cynamonem lub kakao, na ciepło lub na zimno. 


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

 
Share:

2 komentarze

Foodmania pisze...

to zdecydowanie mój smakołyk z dzieciństwa :)

Anonimowy pisze...

Do tego jeszcze wiśnie z kompotu, mniam!!

Kalejdoskop Renaty