sobota, 11 października 2014

Clafoutis brzoskwiniowy

Scroll down for English

Clafoutis to wariant pysznego francuskiego deseru, pochodzącego z regionu Limousin. 
Deser przygotowywany jest ze świeżych sezonowych owoców, słodkiego ciasta wykonanego z cukru, jajek i mleka.
Dzisiejsza wersja zawiera brzoskwinie pokrojone w plasterki, ułożone promieniście w cieście i zakrapiane brandy.
Zapraszam;-)


Składniki na formę o średnicy 27 cm:
  • 700 g brzoskwiń 
  • 3 duże jajka 
  • 90 gr mąki 
  • 100 gr cukru 
  • 100 ml mleka 
  • 20 ml brandy 
  • 1 cukier waniliowy 
  • masło i 1 łyżka cukru do posypania tortownicy 
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Szykujemy tortownicę o średnicy 27 cm, smarujemy masłem i posypujemy cukrem. 

Zaczynamy od przygotowania brzoskwiń. Myjemy i obieramy brzoskwinie. Kroimy na pół. Usuwamy pestki i kroimy w plastry.
Ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem. 


Dodajemy przesianą mąkę mieszając delikatnie łopatką od góry do dołu. 


Dodajemy mleko i cukier waniliowy. Na samym końcu dodajemy sól i  brandy.
Układamy na dnie formy brzoskwinie,


zalewamy ciastem. 


Pieczemy w temperaturze 180°C przez 50 minut, aż clafoutis będzie dobrze rumiany.
Wyjmujemy z piekarnika i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

In the English version

Peach clafoutis

Ingredients of the form a diameter of 27 cm:

  • 700 g peaches
  • 3 large eggs 
  • 90 gr flour 
  • 100 gr sugar 
  • 100 ml milk 
  • 20 ml brandy 
  • 1 vanilla sugar 
  • butter and flour for dusting
  • pinch of salt
  • powdered sugar for sprinkling
Preparation:

Preheat oven 180 C.
Preparing peaches. Wash and peel peaches. Cut in half. Remove the seeds and cut into slices.
In a large bowl or your stand mixer bowl of steaming whip egg with sugar until fluffy and creamy. Whip 10 minut. Add the sifted flour, stirring gently with a spatula. Add the milk and vanilla sugar. At the end add salt and brandy.
Arrange the peach slices in circle.

Bake at 180 degrees about 40 - 50 min.
Remove from the oven and sprinkle with powdered sugar.


 
Share:

2 komentarze

Lisia Kawiarenka pisze...

Wygląda przepysznie, uwielbiam francuskie desery :)!

gin pisze...

Mmm, wygląda bosko :)

Kalejdoskop Renaty