niedziela, 13 lipca 2014

Przegrzebki zapiekane z oliwą z oliwek, brandy i masłem ziołowym

Scroll down for English

Dziś chciałabym zaproponować kolejne danie z udziałem przegrzebków.
Kolejna potrawa z ich udziałem, którą lubię przyrządzać, przegrzebki zapiekane z oliwą z oliwek, brandy i masłem ziołowym.
Przegrzebki zapiekane są przepisem należącym głównie do tradycji Bożego Narodzenia i są prostym daniem do przygotowania, ale jednocześnie bardzo oryginalnym i smacznym.
Mogą być serwowane jako przystawka do obiadu lub, jak już wcześniej pisałam, głównym daniem Bożego Narodzenia lub Nowego Roku.
U mnie w domu często królują na stole jeśli robię przyjęcia na bazie owoców morza.
Jeśli szukasz czegoś oryginalnego i prostego na twoje przyjecie, to zapraszam ;-)
O przegrzebkach pisałam tutaj.




Składniki dla 4 osób:
  • 16 przegrzebków w skorupkach
  • 50 g masła 
  • 3 gałązki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek 
  • 150 ml brandy
Przygotowanie:

Najpierw należy oczyścić przegrzebki z piasku. Otwieramy osłonę, wsuwamy nóż pomiędzy dwie połówki muszli i delikatnie przesuwamy tak, by oderwać mięsień od muszli, podważając nożem i otwierając w ten sposób muszlę. Łyżką wyjmujemy całą zawartość muszli i płuczemy w zimnej wodzie. Usuwamy najciemniejszy mięsień od białej części. Zostawiamy również pomarańczową ikrę. Myjemy również muszle i wycieramy ręcznikiem papierowym.
Następnie robimy masło ziołowe. Łączymy siekaną na drobno pietruszkę i masło. Wyrabiamy rękami, tak aby wymieszać wszystko. Tworzymy bochenek, zawijamy w papier i umieszczamy w lodówce do stwardnienia.
Układamy z powrotem nasze przegrzebki w muszli. Wysuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Wyciągamy stwardniałe masło ziołowe z lodówki. Odcinamy dyski 1/2 cm grubości i umieszczamy je nad mięczakami. Skrapiamy oliwą i brandy. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mocno rozgrzewamy grill. Kładziemy muszle z naszymi przegrzebkami na ruszcie.
Grillujemy 10 -15 minut do zrumienienia przegrzebków. Nie można przesadzić bo będą gumowate.


Podajemy natychmiast !

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Baked scallops

Ingredients for 4 people:

  • 16 scallops in the shell
  • 50 g butter 
  • 3 sprigs of parsley 
  • 2 cloves garlic 
  • salt and pepper 
  • olive oil 
  • 150 ml brandy
Preparation:

Wash scallops and pat dry. Mix the butter and parsley. Put it in the fridge. Put the scallops in their shells. Cover the scallops with the parsley butter on top. Add the garlic cut into slices. Add a splash of brandy. Sprinkle over the salt and pepper. Drizzle with olive oil.
Preheat grill. Baked scallops on preheated grill for 10 to 15 minutes. Arrange the scallops on a large platter.
Serve immediately!
Share:

Brak komentarzy

Kalejdoskop Renaty