czwartek, 5 czerwca 2014

Sałatka caprese z awokado

Scroll down for English

Lubię, gdy brak pomysłu na obiad zmienia się w coś fajnego i ciekawego. To wariacja jednej z moich ulubionych sałatek. Klasyczna caprese wzbogacona o awokado i rukolę. 
Zapraszam ;-)
Jak przyszykować inaczej sałatkę caprese?

Składniki dla 2 osób:

  • 60 g sałaty
  • 60 g rukoli 
  • 1 mozzarella di Bufala (jak nie znajdziecie, to może być zwykła) 
  • 1 awokado 
  • 1 pomidor 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 
  • 1 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • sól i pieprz do smaku 
  • parę listków bazylii

Przygotowanie:

Umyte i osuszone liście sałaty i rukoli, układamy w dość dużym półmisku. Tak jak w przypadku każdej sałaty najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy pamiętać zatem, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana. Mozzarellę i pomidory kroimy na grube plastry. Awokado obieramy i kroimy w paski. Wyciskamy sok z cytryny i moczymy w nim awokado. W ten sposób nie stanie się ciemne. Na wierzchu sałaty i rukoli układamy po kolei: awokado, pomidory i mozzarelle. Całość polewam oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy natychmiast!

Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:
  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku lub google+. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
Pozdrawiam

Renata


In the English version
 

Caprese avocado salad

Ingredients for 2 people:
  • 60 g of lettuce
  • 60 g arugula 
  • 1 Mozzarella di Bufala 
  • 1 avocado 
  • 1 tomato 
  • 1 tablespoon olive oil extra virgin 
  • 1 1/2 teaspoons balsamic vinegar 
  • juice of half a lemon 
  • salt and pepper to taste 
  • a few basil leaves
Preparation: 

Washed and dried leaves of lettuce and arugula, arrange in a large salad bowl. Mozzarella and tomatoes cut into thick slices. Avocado peel and cut into strips. Squeeze lemon juice and soak in the avocado. On top of the lettuce and arugula arrange in order: avocado, tomato and mozzarella. Active topping with olive oil and balsamic vinegar. Season with salt and pepper.
Share:

1 komentarz

Unknown pisze...

cieka połączenie, lubię tradycyjną sałatkę caprese więc spróbuję jakiej wariacji:)

Kalejdoskop Renaty