poniedziałek, 16 grudnia 2013

Menu sylwestrowe 2013

Widząc ostatnio statystki bloga często widzę, że szukacie już pomysły na sylwestra. Nie będę Wam proponować menu na święta, bo w Polsce jesteśmy tradycyjni jeśli chodzi o kuchnię na święta. Postanowiłam zatem Wam zaproponować menu na sylwestra. Aby ułatwić znalezienie idealnego menu na Sylwestra postanowiłam w jednym miejscu zaprezentować swoje propozycje na menu sylwestrowe 2013. Mam nadzieję, że propozycje przypadną Wam do gustu i coś stworzycie z mojego bloga.
Wiele osób decyduje się na spędzenie sylwestra w domu w gronie rodzinnym, bądź też wśród zaproszonych znajomych i przyjaciół. Podczas Sylwestrowej nocy, bez względu czy jesteśmy na większym przyjęciu czy w domowym zaciszu ma się ochotę coś przekąsić.
Dzisiejsze propozycje są uzupełnieniem zeszłorocznej listy dań na menu sylwestrowe.
Większość przepisów jest prosta, no i oczywiście z mojego bloga, możecie przygotować wszystko wcześniej, tak, aby nie stać przy garach gdy goście są już w domu.
Planując sylwestrowe menu kieruje się zawsze prostotą. Uwielbiam formułę bufetu, dużo przekąsek i jedno lub dwa gorące dania, które rozgrzeją żołądek i zapewnia energię na całą noc.
Małe przekąski są chyba najbardziej lubianą formą kulinarnej części wieczoru. 
Zapraszam ;-)


Zimne i ciepłe przekąski oraz przystawki

Anchois marynowane – Alici in saor
Cappuccino grzybowe
Carpaccio ziołowe 
Insalata di farro mediterranea , czyli sałatka z płaskurki śródziemnomorska
Keks warzywny  
Marynowane cukinie w limonce
Niespodzianka pomidorowa
Sałatka z 3 zbóż
Scones na słono w trzech dipach
Suflet z radicchio i gorgonzolą
Peperoncini verdi w tempurze podane z dipem chińskim
Rollsy z serem mascarpone, bresaolą i rukolą
Tabbouleh
Tapas - hiszpańskie co nieco

Dania na ciepło na obiadokolację lub nad ranem


Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku 
Caponata Krewetki flambèe
Ravioli al cacao czyli ravioli czekoladowe z dynią
Satay z kurczaka z warzywami
Spaghetti z małżami w sakiewce
 
Pieczywo


Miękka focaccia z ziemniaków
Pain d'épi - chlebek francuski w kształcie kłosa

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)



Share:

Brak komentarzy

Kalejdoskop Renaty