poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Brytyjski chleb razowy Doris Grant



Jak podaje historia, przepis na chleb został stworzony przez Doris Grant w czasie wojny i opublikowany w jej książce w 1940r. Jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu dzięki użyciu suszonych drożdży. Zachowuje świeżość przez kilka dni(u mnie przez 3 dni swojego istnienia rzeczywiście był świeżutki). Ma cudownie chrupką skórkę, a dzięki mące razowej chleb jest niesamowicie sycący. Sekretem, przypadkowo odkrytym przez Doris Grant, i udoskonalonym przez nią, jest "nie zagniatanie" chleba, który może się wydawać sprzeczne z intuicją, gdyż jedną z zasad, aby uzyskać bochenek chleba, jest zagniatanie go długo. Natomiast Doris wykorzystała cukier trzcinowy, który przyczynia się do wyrośnięcia i utrzymania wilgotnego wnętrza, zapewniając też, że chleb ​​nie wysycha po kilku godzinach. Ja zamiast cukru, użyłam miodu.


















Składniki:
  • 225g pszennej mąki
  • 225g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczki soli 
  • 7 gr suszonych drożdży 
  • 1 łyżka jasnego miodu
  • 300ml ciepłej wody 
  • olej roślinny
  • trochę mleka do posmarowania
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. 


Zostawiamy sobie ziarna z mąki razowej, które nie przechodzą przez sito. 


Drożdże wsypujemy do 1/2 szkl. wody, po kilku minutach, mieszamy i zostawiamy na 10 minut. W mące robimy dołek , wlewamy do niego wyrośnięte drożdże, resztę wody i miód. Mieszamy przez około 1 minutę. Jeśli ciasto jest nieco sztywno, dodajemy dodatkowe dwie łyżki wody. Ciasto ma sprawiać wrażenie śliskiego. Przekładamy do dobrze wysmarowanej tłuszczem blaszki , formujemy bochenek i przykrywamy folią (także naoliwioną). 


Upewniamy się, że góra jest gładka i bez zmarszczek. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ja czekałam 2 godziny, nieco dłużej i nie zaszkodziło).W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Usuwamy folię z ciasta i robimy ostrym nożem kilka ukośych lini delikatnie na bochenku chleba. 




Smarujemy chleb mlekiem, posypujemy ziarnami pozostalymi po mące razowej, umieszczamy w piekarniku. 


Pieczemy około 30 - 40 minut. Na spodzie piekarnika postawiamy żaroodporną miseczkę z zimną wodą. Pieczenie z parą doprowadza do tego, ze chleb ma przepyszną, chrupiącą skórkę. Miseczkę wyjmujemy na ok. 5 minut przed końcem pieczenia. Wyciągamy i studzimy na kratce.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 



Share:

Brak komentarzy

Kalejdoskop Renaty