wtorek, 20 listopada 2012

Crema catalana, czyli krem kataloński

Krem kataloński w oryginale zwany „Crema catalana” jak sama jego nazwa wskazuje pochodzi z hiszpańskiej Katalonii.
Katalończycy uważają, że ten deser jest pierwowzorem francuskiego kremu „Creme brulè”. Jest to szlachetniejsza odmiana budyniu na mleku, żółtkach, z pyszną karmelową skorupką na wierzchu. I to właśnie cukrowa, pękająca pod łyżeczką skorupka jest chyba tajemnicą sukcesu i popularności tego deseru.Do wykonania tego niezwykle prostego kremu potrzebny jest specjalny palnik.





Składniki na 4 osoby:
  • 750 ml mleka 
  • 3 laski cynamonu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 6 żółtek 
  • 150 g cukru
  • 40 g mazeina czyli skrobii kukurydzianej
  • cukier brązowy 
Przygotowanie:

Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, sparzamy, po czym trzemy na tarce o małych oczkach.
W misce ubijamy żółtka z 1/3 cukru , tak długo, aż cukier się rozpuści. 
Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w niewielkiej ilośći mleka , mieszamy na jednolitą masę, dodajemy powoli do ubitych żółtek.
W międzyczasie w rondelku podgrzewamy resztę mleka z resztą cukru, cynamonem i skórką z cytryny, i krótko zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i mieszamy, żeby nie tworzył się kożuch.  


Wyjmujemy laski cynamonu, cały aromat juz przeszedł na mleko.
Następnie
przez sitko wlewamy  małym strumieniem ciepłe jeszcze mleko do żółtek, po czym przelewamy zawartość miski z powrotem do garnka i na średnim ogniu, przez cały czas mieszając, zagęszczamy krem przez ok. 5-8 minut. 


Kiedy wyraźnie zgęstnieje, przelewamy krem do miseczek(najlepiej poporcjować je od razu, wygląda to najefektowniej) wypełniając do połowy ich pojemności. Studzimy w temperaturze pokojowej, następnie wkładamy do lodówki na min. 2 h. Moje stały przez noc w lodówce. Krem jest gotowy.
Tuż przed podaniem sypiemy cukrem brązowym i przypalamy palnikiem, aż do przypalenia, czekając aż cukier się zeszkli tworząc twardą powłoczkę.





Share:

1 komentarz

Katarzyna Król pisze...

Cześć :) Nominuję Twojego bloga do akcji: Liebster Blog.

Wszystkie istotne informacje i zasady zabawy znajdziesz tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/11/nominacja-do-akcji-liebster-blog.html

Kalejdoskop Renaty