16 marca 2018

Włoskie sposoby picia kawy w barze

Włoska kultura kawowa jest tak mocna jak espresso.
W Italii cappuccino jest fantastycznie spienione, a espresso zawsze powstaje z wysokiej jakości ziaren kawy.
Jeden łyk włoskiego espresso i trudno będzie wrócić Ci do innej kawy :-)
Mimo, że kawowiec nie rośnie we Włoszech, to wielu uważa Italię za wyznacznik w dziedzinie kawy. Dzieje się tak może dlatego, że Włosi robią naprawdę świetną kawę.
We Włoszech każdy ma swoje preferencje.
Myślisz, że Włosi w barze (w kawiarni) zamawiają tylko zwykłe, proste, tradycyjne espresso. Najczęściej tak jest, ale są też inne sposoby serwowania kawy. Może być: espresso, caffè lungo, coretto, macchiato....
Twój pierwszy raz we włoskim barze może być naprawdę ciężki, jeśli nie jesteś odpowiednio przygotowywany. Bez obaw!
Przygotowałam mój przewodnik o sposobach picia kawy we Włoszech, który pozwoli Ci się poczuć jak prawdziwy profesjonalista.

Caffè

Jeśli poprosisz o un caffé w barze, dostaniesz espresso. Często, aby uniknąć pomyłki z innymi rodzajami kawy, gdy zamawiasz właśnie un caffè, kelner może Cię zapytać: Normale?
Espresso to kawa podawana w malutkiej filiżance. Mocna w smaku, z charakterystyczną pianką na powierzchni, zwaną kremą.

Caffè decaffeinato

Caffè decaffeinato to kawa pozbawiona kofeiny. We Włoszech zwykle pija się je wieczorem i po kolacji, aby uniknąć bezsennej nocy. Często pijają taką kawę osoby, które mają problem z ciśnieniem. Kiedy zamawiasz, możesz po prostu powiedzieć un decaffeinato lub un deca.

Caffè Doppio

Caffe doppio to po prostu podwójna dawka espresso.

Caffè Ristretto

Caffè ristretto to bardzo skoncentrowane espresso. Smakuje bardzo mocno, ale zawartość kofeiny jest taka sama jak w esperesso. Kawa jest zaparzana tylko z mniejszą ilością wody.

Caffè Lungo

Lungo to przeciwieństwo Ristretto, kawa zaparzana z większą ilością wody niż typowe espresso, zawiera więcej kofeiny niż w esperesso.

Caffè Macchiato

Macchiato to espresso z mleczną pianką na powierzchni. Są dwa typy kawy macchiato: macchiato caldo, czyli normalne espresso z dodatkiem odrobiny ciepłego mleka(pianką) i macchiato freddo czyli kawa z odrobiną zimnego mleka. Macchiato freddo zazwyczaj podaje się w filiżance do espresso, do którego podaje się zimne mleko w osobnym malutkim dzbanku dostarczonym przez kelnera.
Jak sama nazwa mówi macchiato( po polsku plama) - nie zalewamy espresso mlekiem.

Caffè Corretto

Caffè corretto to espresso z niewielką ilością alkoholu. Przy zamawianiu można określić rodzaj napoju alkoholowego. Może to być grappa, koniak czy sambuka.
W Veneto istnieje też rasentin. Pijesz normalne espresso. Gdy w filiżance pozostaje bardzo mało kawy, z pretekstem do wyczyszczenia filiżanki, dodajemy odrobinę alkoholu (zazwyczaj grappa), mieszamy z kawą i pijemy.

Cappuccino

Najsłynniejszy włoski napój kawowy! Cappuccino to kawa espresso z dodatkiem spienionego mleka(spienionego do perfekcji), podawana w dużej filiżance, czasem z posypką kakao. Jeden łyk i zrozumiesz, że cappuccino we Włoszech jest zupełnie inne, do którego przywykłeś.
Mam jednak zastrzeżenie - nie zamawiaj go popołudniu, chyba że chcesz zaryzykować pogardą.

Włosi piją cappuccino tylko na śniadanie, same lub w towarzystwie słodkich pokarmów - patrzą zabawnie na tych co robią to inaczej.
Przez cały czas spędzony we Włoszech możesz zauważyć, że Włosi mają surowe zasady żywieniowe i ta jest jedną z nich. Uważają cappuccino za zbyt ciężkie na popołudniową przerwę na kawę.
Po kolacji nigdy nie zobaczysz włoskiego zamówienia na cappuccino.
Jeden z tych rytuałów, których nigdy nie zrozumiemy, ale tak czy siak, jeśli chcesz się dopasować, trzymaj się zamawiania go tylko na śniadanie.

Cappuccino scuro

Cappuccino podane z mniejszą ilością mleka, tym samym jest ciemniejsze niż typowe cappuccino.

Cappuccino chiaro

Cappuccino podane z większą ilością mleka ( jednakże mniejszą niż w typowym caffe latte), tym samym jest jaśniejsze niż typowe cappuccino.

Caffe' latte

Espresso podane z większą ilością mleka(200 ml) niż w cappuccino i tylko z odrobiną mlecznej pianki. We Włoszech jest tradycyjnie serwowana do śniadania. 
Zazwyczaj Włosi piją je w domu, zanurzając w nim ciastka podczas śniadania.

Latte macchiato

Latte macchiato to spienione ciepłe mleko podane w wysokiej szklance z dodatkiem espresso nalewanego na wierzch.

Caffe' schiumato

Spieniona kawa. Podobnie jak macchiato, składa się z wlania odrobiny spienionej mlecznej piany do kubka.

Mocaccino

Mocaccino to cappuccino z dodatkiem odrobiny gorącej czekolady i śmietanki, podawane w przezroczystej filiżance.

Marocchino

Marocchino to połączenie espresso, syropu czekoladowego i spienionego mleka. Czasem posypane kakao w proszku, a czasem podane z bitą śmietaną.

Caffé shakerato

Caffè shakerato to świeże espresso wymieszane z cukrem i lodem, wytrząsane energicznie przez baristę jak martini, aż się spieni, następnie wlane do schłodzonej szklanki. Niektórzy dodają syrop czekoladowy, co czyni ten napój boskim.
Caffé shakerato jest idealne na gorące letnie dni.

Caffè al ginseng

Caffè al ginseng to espresso z mlekiem śmietankowym i ekstraktem z żeń-szenia.

Caffé d'orzo

Caffé d'orzo to kawa jęczmienna. Nawet jeśli ludzie nazywają to caffé,  nie jest to prawdziwa kawa. Nie zawiera kofeiny, a jej smak nie ma nic wspólnego z kawą. Jeśli musisz unikać kawy, możesz zamówić sobie caffè d'orzo.

Caffè Pedrocchi

Caffè Pedrocchi to specjalność Café Pedrocchi w Padwie. Jest to kawa wzbogacona o krem o smaku mięty i posypana kakao.

Caffè Polignano

Gdy jesteś w Polignano a Mare, zalecam zatrzymać się i wypić lokalną kawę, kawę, która została wynaleziona w Polignano przez Mario Campanella.
Kawa, cukier, skórka cytrynowa, bita śmietana i amaretto (sekretny składnik siekane słodkie migdały): to 5 magicznych składników, które nadają smaku kawie Polignano.
Połączenie kawy i cytryny jest ciekawe, a posmak jest bardzo harmonijny.
 

Warto wiedzieć!
 
Włosi piją kawę szybko i w barze. 

Espresso jest niezbędne, więc nie marnują czasu na popijanie. Wręcz odwrotnie, spożywają je w dwóch, najwyżej trzech łykach.
Zamiast tego wpadają do barów na szybkie espresso pięć lub sześć razy dziennie, łykją espresso przy konwersacji z baristą.
Aby wypić kawę w typowo włoskim stylu, dołącz do mas stojących w barze.
Brzęk kubków ceramicznych, rutyna wstrząsania i mieszania torebek z cukrem są naprawdę ujmujące, tego nie usłyszysz przy stole.
Jeśli masz ochotę usiąść, przygotuj się na nieco większy rachunek.
Ile zapłacisz, wszystko zależy od miejsca i sposobu zamówienia. Jeśli siedzisz, zazwyczaj możesz zamawiać i płacić przy stole, ale jeśli stoisz, zasady mogą być różne. W większości przypadków zamawiasz i płacisz w kasie, a następnie pokazujesz rachunek osobie przygotowującej kawę.
W innym przypadku zamawiasz w barze, pijesz kawę, a następnie powiadamiasz osobę w kasie, co zamówiłeś.
Polecam poświęcić chwilę, aby zobaczyć, co robią inni.
W większości lokali, najpierw musisz zapłacić za kawę, a następnie okazać dowód zakupu osobie przygotowującej kawę.
Może taka praktyka wydawać się komuś dziwna, jednak jest to dobry sposób, aby upewnić się, że każdy jednak płaci za zamówioną kawę. 

Jeśli nie znasz języka włoskiego, oto formuła łatwa do opanowania : "Un ......... (nazwa kawy), per favore!" " .......(nazwa kawy) poproszę! 



Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:
  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku lub google+. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje.
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
Pozdrawiam

Renata

 

3 komentarze:

  1. Dużo cennych informacji. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę, że się podoba :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń
  2. Prowadzi Pani cudowny blog. Dzięki Pani każdy mój wyjazd do Italii jest pełniejszy i ciekawszy. Ten artykuł o kawie jest świetny. 20 lat temu połknęłam bakcyla jakim jest Italia, więc i moje picie kawy obecnie jest typowo włoskie :). Drugim wspaniałym włoskim specjałem są ich lody.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.