wtorek, 17 października 2017

Fare la Scarpetta? Co to właściwie oznacza?

Fare la scarpetta to jedno z tych niesamowitych wyrażeń w języku włoskim, które nie ma identycznego wyjaśnienia, tłumacząc je dosłownie na język polski.

Wyobraź sobie sytuację. Jesteś w restauracji. Zamówiłeś pyszne spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym. Skończyłeś jeść, ale na talerzu pozostał nadal pyszny sos. Dokonałeś wszelkich starań, by zjeść wszystko z talerza za pomocą sztućców. I co teraz ? 
Nie chodzi o obżarstwo, ale naprawdę szkoda z​​marnować Ci ostatni kęs. Przecież nie ma nic przyjemniejszego w celebrowaniu posiłku jak wylizywanie talerza. 
Tak możesz postąpić w domu, ale w restauracji raczej nie wypada. Co zatem ? 
Jeśli znasz na tyle dobrze kulturę włoską, odpowiedź będzie dla Ciebie oczywista: chleb! Chleb jest najlepszym rozwiązaniem i jest metoda — nawet słowo: scarpetta
Fare la scarpetta to wyrażenie w języku włoskim, które jest bliskie sercu każdego, kto lubi zjeść wszystko, co jest na talerzu. 
Oznacza, że kiedy znajdziesz się w powyżej opisanej sytuacji, po prostu bierzesz kawałek chleba i wycierasz talerz. Czy nie jest to mądry i wspaniały włoski sposób?! 
Jeśli podróżujesz po Włoszech, na pewno zdarzyło Ci się przyjrzeć takiej sytuacji. Rytuał jest tutaj bardzo popularny. Skąd pochodzi, do tej pory ciężko powiedzieć. 
Dyskusje nadal trwają. Niektórzy twierdzą, że wyrażenie scarpetta pochodzi z faktu, że rozdrobniony kawałek chleba wygląda trochę jak mały but. 
Inni myślą, że scarpetta odnosi się do wyrażenia, które mówi, że głodny zje nawet podeszwy swoich butów. 

Fabrizio Vanni w swojej książce o średniowiecznych nawykach żywieniowych wyjaśnia, że nawyk został wprowadzony po wprowadzeniu pomidorów do włoskiej diety pod koniec XVI wieku. W owym czasie sosy były gęstsze. Po wprowadzeniu pomidora sosy stały się lżejsze i dlatego ciężko było zjeść wszystko z talerza. I tak powstała scarpetta.

Polecam również:
10 włoskich słówek ekspresyjnych bez których nie można żyć we Włoszech
Anatomia włoskiego posiłku
Co oznacza coperto we włoskiej restauracji ?
Co zrobić we Włoszech gdy pada deszcz ?
Jak ugotować idealny makaron ?
Parkowanie we Włoszech
Włoska autostrada - co musisz wiedzieć ?
Włoskie przesądy
Włoskie słownictwo świąteczne
Włoskie sposoby picia kawy w barze
Vademecum turysty, czyli wskazówki dla podróżujących po Italii


Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:
  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu. 
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty!
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter.

Pozdrawiam

Renata


Share:

2 komentarze

Bretonissime pisze...

Bardzo ciekawe wyrażenie ! We Francji też się tak robi. :)

jhynda pisze...

Super!

Kalejdoskop Renaty