poniedziałek, 31 lipca 2017

Sorbet borówkowy

Szukasz niskokalorycznego deseru, które zapewnią ci odrobinę orzeźwienia w upalny letni dzień? Polecam samodzielnie przygotowany sorbet borówkowy.
To, że jestem miłośniczką sorbetów, to już fakt. Zresztą czym lepiej można się ochłodzić w upał?
Sorbet z borówek sprawdzi się wyśmienicie.
Cudowny, orzeźwiający i lekki deser, który warto zrobić latem.
Zapraszam :-)

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g borówek
  • 100 g cukru 
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

Myjemy borówki.
Wrzucamy do blendera lub malaksera. Miksujemy z rozpuszczonym w ciepłej wodzie cukrem.
Cytrynę kroimy na pół i dodajemy do owoców. Miksujemy.
Dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Dla pewności możecie przetrzeć całośćprzez sito.
Przelewamy masę do maszynki do lodów lub do naczynia i zamrażamy przez ok. 3 godziny, tak aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję. Jesli mrozimy W zamrażarce, a nie w maszynce do lodów,  to wyciągamy co 30 min  i mieszamy widelcem.
Dekorujemy miętą.

Smacznego!

Warto wiedzieć!

Sorbetów nigdy nie mrozimy!
Co innego ich przygotowanie, co innego mrożenie na przyszłość! Sorbety podajemy na świeżo!

Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie: 

  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter

Pozdrawiam 


Renata
Share:

1 komentarz

gin pisze...

Mmm, pycha! Aż ślinka cieknie :)

Kalejdoskop Renaty