14 marca 2017

Makaron z musem z bakłażana

Bakłażan, migdały i ser Pecorino to trzy składniki, z których możemy przygotować ciekawe smakowo danie.
Danie przygotowane bez większego wysiłku, sycące i pyszne. Tak w skrócie można opisać ten przepis.
Zapraszam ;-) 


Składniki dla 2 osób:
  • 200 gr makaronu 
  • 1 bakłażan
  • 4  liście bazylii
  • 35 g sera pecorino
  • 4 łyżki oliwy
  • 10 migdałów
  • 100 ml przegotowanej wody
Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, przekrawamy, układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy oliwą.
Wkładamy bakłażana do nagrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy bakłażana, aż do chwili, gdy skórka stanie się pomarszczona i mocno przypieczona – około 30 minut. Następnie wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Ostygniętego bakłażana wydrążamy za pomocą łyżki, starając się oddzielić jak najdokładniej miąższ od skórki. Miąższ rozdrabniamy za pomocą noża, na desce kuchennej. Bakłażana przekładamy do blendera, dodajemy resztę składników.
Miksujemy.
Makron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i podajemy.

Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do dołączenia mojej grupy facebookowej - Włochy po mojemu ;-)

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.