6 lutego 2017

Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Pozostając w klimatach zimowych serwuję Wam dzisiaj niezwykłą zapiekankę ziemniaczaną. O jej niezwykłości decydują dodatki: por, bekon i ser Asiago, które nadają zapiekance charakteru i wyjątkowego smaku.
Robi się ją dość szybko, a zapach w trakcie jej pieczenia i podczas podawania do stołu jest niesamowity.
Zapiekanka ziemniaczana z porami i boczkiem to typowe danie Tyrolu.
Zapraszam :-)


Składniki na formę o średincy 18 cm:
  • 900 gr ziemniaków
  • 300 gramów Asiago* 
  • 2 duże pory 
  • 150 g bekonu**
  • masło 
  • sól i pieprz do smaku
* Ser Asiago to owocowy, lekko ostry ser. Po okresie dojrzewania przez 2 lata nabiera intensywnego, specyficznego zapachu kwasu mlekowego. 
**Zamiast bekonu możemy użyć boczek lub włoską wędlinę Speck lub szynkę szwarcwaldzką.
Przygotowanie:

Por dokładnie myjemy i kroimy w pół plastry. Smażymy z odrobiną masła na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy w skorkach ziemniaki 10 minut we wrzącej i osolonej wodzie, powinny być jeszcze twarde w środku. Kroimy ziemniaki w plastry w grubości 1/2 cm.
Wykładamy papierem do pieczenia formę o średnicy 18 cm. Układamy na dnie warstwę ziemniaków, 

następnie por, 

plastry cienko pokrojonego boczku;
i plastry sera Asiago.
Powtarzamy do skończenia składników(mi starczyło na dwa razy).Na wierzchu układamy jeszcze ser i trochę masła. 
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy 40minut.

Spodobało się ? Podaj dalej!


Zapraszam do dołączenia mojej grupy facebookowej - Włochy po mojemu ;-)
 
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.