5 sierpnia 2016

Sorbet z ananasa

Upał, a może ochota na owocowy deser?
Sorbet z ananasa sprawdzi się wyśmienicie.
Cudowny, orzeźwiający i lekki deser, który warto zrobić w lato - idealny na upały.
Robiłam sorbety z różnych owoców, ale ten z ananasa uważam za najlepszy.
Zapraszam ;-)

Składniki dla 4 osób:
  • 400 g obranego ananasa
  • 100 g cukru
  • 150 ml wody
  • sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
 

Obieramy dojrzałego ananasa obrać, pozbywamy go 'oczek'. Wykrawamy głąb, kroimy miąższ w kostkę.
Wrzucamy do blendera lub malaksera. Miksujemy z rozpuszczonym w ciepłej wodzie cukrem.
Cytrynę kroimy na pół i dodajemy do blendera. Miksujemy.
Dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Dla pewności możecie całość jeszcze przetrzeć przez sito, sama tego nigdy nie robię.
Przelewamy masę do maszynki do lodów lub do naczynia i zamrażamy przez ok. 3 godziny, tak aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję. Co 30 min wyciągamy z zamrażarki i mieszamy widelcem.
Dekorujemy miętą.

Smacznego!
 

Warto wiedzieć!
Sorbetów nigdy nie mrozimy! 
Co innego ich przygotowanie, co innego mrożenie na przyszłość!
Sorbety podajemy świeżo zrobione!


Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.