20 lipca 2016

Lemoniada arbuzowa

Uff, jak gorąco.
We Włoszech upały trwają, chce się pić.
W takie dni jak ten nie ma nic lepszego niż orzeźwiająca, pyszna, owocowa lemoniada.
Lemoniada arbuzowa to napój idealny na upały.
Bogata w witaminy, świetnie orzeźwia i doskonale gasi pragnienie.
Zapraszam;-)

Składniki na dwie duże porcje:

  • 600 gr obranego arbuza
  • sok z dwóch cytryn
  • 8 łyżeczekcukru
  • 500 ml wody gazowanej
  • cytryna i mięta do dekoracji
  • kostki lodu
Przygotowanie: 
 Pozbywamy się pestek z arbuza i kroimy go na mniejsze części.
Wrzucamy arbuza do blendera lub malaksera. Miksujemy.
Cytryny kroimy na pół i wyciskamy sok.
Do blendera dodajemy, sok z cytryn, cukier i wodę gazowaną. Miksujemy.
Dla pewności możecie całość jeszcze przetrzeć przez sito, sama tego nigdy nie robię.
Dodajemy pokrojoną wcześniej na plasterki cytrynę i listki mięty.
Wrzucamy kilka kostek lodu.
Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
 

Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 



2 komentarze:

  1. Ten napoj napewno jest ukojeniem pradnienia nigdy nie myslalam o takim polaczeniu a duzo pije.Arbus jest tani wiec mozna sprubowac.Tylko problem z procentami ale zdziebko nie mozna zrezygnowac.Ja natomiast zrobilam kiedys mieszanke:do szklanki wlano mi z100alkocholu pozniej mialam napoj pomaranczowy do popitki,na stole byla pepsi no i woda z ogorkow poprosilam by nie wylali.Wiec do jednej szklanki wlalam wszystkie plyny bo zaduzo stalo kolo mnie.Wypilam i nawet mi smakowalo.Gdy kupuje kapuste kiszona tez wyciskam ja i pije na raty czujac raj smaku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.