7 lipca 2016

Ciasto drożdżówe z truskawkami w kształcie warkocza

Dziś proponuje Wam pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami w kształcie warkocza.
Delikatne, lekko słodkie z mieszanką serków. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką mleka.
Łatwe w przygotowaniu a zamiast truskawek możecie użyć innych owoców sezonowych.
Przed podaniem proponuję posypać ciasto cukrem pudrem, będzie jeszcze smaczniejsze.
Zapraszam ;-)


Składniki na ciasto:
  • 380 g mąki
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 60 g masła
  • 125 ml letniego mleka
  • 1 jajko lekko roztrzepane
  • skórka ze startej cytryny
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
Dodatkowo:
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki dżemu jagodowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 110 serka philadelphia
  • 110 g serka mascarpone
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

W małej misce mieszamy letnie mleko, cukier i drożdże, następnie odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 20 minut aż rozczyn podrośnie.
W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski. Po wskazanym czasie wlewamy mieszaninę do dużej miski zawierającą mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, szczyptę soli, roztopione masło i roztrzepane jajko.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość.
Do wyrabiania ciasta użyłam maszyny do pieczenia chleba, zawsze tak robię z ciastem drożdżowym.
W międzyczasie myjemy truskawki, obieramy i kroimy na plastry.
W małej miseczce mieszamy cukier waniliowy z serkiem mascarpone i philadelphia.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy.
Moje ciasto miało kształt prostokąta o wymiarach 33 x 28 cm.
Za pomocą linijki i noża dzielimy ciasto tak jak na zdjęciu, to znaczy zostawiamy 8 cm na farsz i 10 cm po bokach na warkocz.
Boki dzielimy na równe prostokąty o szerokości 2 cm, tak jak na zdjęciu.
Smarujemy ciasto najpierw farszem z dwóch serków, 

pózniej dżemem jagodowym. 

Następnie układamy truskawki. 

Z pasków robimy w miarę ciasny splot. 
Zamykamy warkocz po obu jego końcach.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Pieczemy ciasto przez około 40 minut aż stanie się brązowe.

Smacznego! 

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

 

3 komentarze:

  1. Pięknie wyrośnięte ^^ Uwielbiam drożdżowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam! Zrobię z malinami to tego mamy dużo! ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne muszę koniecznie zrobić pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.