środa, 15 czerwca 2016

Naleśniki z konfiturą z gorzkich pomarańczy i likierem Grand Marnier

Dziś chciałabym Wam zaproponować pyszne naleśniki z konfiturą z gorzkich pomarańczy i likierem Grand Marnier.
Są aromatyczne i orzeźwiające – po prostu wyśmienite!
Klasyczny francuski deser, który nigdy nie wychodzi z mody i wcale nie tak trudny, jak by się mogło wydawać.
Zapraszam ;-)



Składniki dla 4 osób:
Naleśnik:
  • 100 g mąki
  • 1 szczypta soli 
  • 3 jajka 
  • 250 ml mleka 
  • 2 łyżki Grand Marnier 
  • 20 masła
  • oliwa do smażenia
Farsz:
  • 3 pomarańcze
  • konfitura z gorzkich pomarańczy
  • 3 łyżki likieru Grand Marnier
  • cukier puder
Przygotowanie:

Naleśniki
Do miski przesiewamy mąkę i sól. W drugiej misce ubijamy jajko z 2 żółtkami.
Dwa białka ubijamy na sztywną pianę. 
Mieszamy mąkę na przemian z mlekiem, tak by nie powstały grudki. 
Dodajemy maslo i Grand Marnier. Mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy ubite białka.
Mieszamy i odstawiamy ciasto na co najmniej 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smarujemy niewielką ilością oliwy. 
Nalewamy małą chochelkę ciasta. 
Natychmiast pokręcamy patelnią, tak aby ciasto rozłożyło się w niej równomiernie. 
Kiedy spód naleśnika się lekko przyrumieni odwracamy naleśnik i smażymy go z drugiej strony na rumiano. Powtarzamy z resztą ciasta.
Farsz
Mieszamy konfiturę z gorzkich pomarańczy z likierem.
Pomarańcze obieramy (filetujemy) ze skóry i kroimy w cienkie plastry.
Każdego naleśnika smarujemy konfiturą z pomarańczy, dodajemy kilka plastrów pomarańczy.
Składamy każdy naleśnik dwa razy na pół, tak aby powstał trójkąt.
Smarujemy na wierzchu konfiturą z gorzkich pomarańczy i likierem.
Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


Share:

1 komentarz

Unknown pisze...

Zaraz lecę robić ciasto... ślinka mi cieknie! Les vraies crêpes avec du Grand Marnier, non mais!

Kalejdoskop Renaty