sobota, 14 maja 2016

Szparagi w sosie musztardowym

Uwielbiam szparagi! Zawsze czekam na nie niecierpliwie. Są przepyszne, a do tego bardzo zdrowe. Prawdziwa bomba smaków i witamin dla organizmu. Dzisiaj chciałabym Wam podać kolejny sposób na szparagi — szparagi w sosie musztardowym. Błyskawiczna przekąska, która zasmakuje każdemu. Smakują cudownie z delikatnym sosem musztardowym. Musztarda nie zdominowała ich smaku, a wręcz go podkreśliła. 
Zapraszam ;-)
Szparagi w sosie musztardowym



Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów(1kg)

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy starofrancuskiej z ziarnami 
  • 2 łyżki musztardy stołowej 
  • 2 łyżki przegotowanej wody 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Odłamujemy najtwardsze końcówki i gotujemy na parze mniej więcej 15 -20 minut.Szparagi w sosie musztardowym

Gdy będą al dente, przekładamy szparagi do lodowatej wody. Po 3-4 minutach, gdy całkowicie wystygną, wyciągamy i odcedzamy.

W małej miseczce mieszamy oliwę z musztardą starofrancuską z ziarnami i musztardą stołową.

Dodajemy wodę i mieszamy aż sos stanie się jednolity.
Szparagi w sosie musztardowym
Musztarda będzie dość opornie łączyć się z oliwą. Szparagi układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy na zimno, z wędliną i pieczywem.

Smacznego!

Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie: 

  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter

Pozdrawiam 


Renata

 
Share:

3 komentarze

gienusia pisze...

piękne zdjęcie , a szparagi na pewno są przepyszne :)

Ola pisze...

Ja tez na nie zawsze czekam i z chęcią wypróbowuje rożne nowe przepisy:)

Anonimowy pisze...

Mniam, mniam, mniam ❤️

Kalejdoskop Renaty