14 maja 2016

Szparagi w sosie musztardowym

Uwielbiam szparagi! Zawsze czekam na nie niecierpliwie.
Są przepyszne, a do tego bardzo zdrowe. Prawdziwa bomba smaków i witamin dla organizmu.
Dzisiaj chciałabym Wam podać kolejny sposób na szparagi - szparagi w sosie musztardowym.
Ta błyskawiczna przekąska zasmakuje każdemu.
Szparagi smakują cudownie z delikatnym sosem musztardowym. Musztarda nie zdominowała ich smaku, a wręcz go podkreśliła.
Zapraszam ;-)



Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów(1kg)
Dressing:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy starofrancuskiej z ziarnami
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Szparagi obieramy, odłamujemy najtwardsze końcówki i gotujemy na parze, tak mniej więcej 15 -20 minut. 
Gdy będą al dente przekładamy szparagi do lodowatej wody.
Po 3-4 minutach, gdy całkowicie wystygną wyciągamy i odcedzamy aby odciekły.
Dressing.
W małej miseczce mieszamy oliwę z musztardą starofrancuską z ziarnami i musztardą stołową

Dodajemy wodę i mieszamy aż sos stanie się jednolity.

Musztarda będzie dość opornie łączyć się z oliwą.
Doprawiamy sos do smaku.
Szparagi układamy na talerzu i polewamy sosem.
Podajemy na zimno, z wędliną i pieczywem.

Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


 

2 komentarze:

  1. piękne zdjęcie , a szparagi na pewno są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez na nie zawsze czekam i z chęcią wypróbowuje rożne nowe przepisy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.