21 kwietnia 2016

Tarta ze szparagami z serem mascarpone

Dziś propozycja na wytrawną tartę ze szparagami w wersji najprostszej z możliwych - z serem mascarpone.
To mój kolejny przepis ze szparagami w roli głównej.
Tarta jest dość delikatna w smaku, więc zaostrzyłam ją pieprzem Cayenne. I muszę przyznać, że jestem nią zachwycona.
Nie tylko pięknie wygląda, ale również cudnie smakuje.
Zapraszam;-)



Składniki:
  • 1 ciasto francuskie 
  • 3 łyżki sera mascarpone 
  • 250 g szparagów 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko  
  • 1 łyżka parmezanu
  •  sól do smaku 
  • pieprz cayenne 
  • ziarenka słonecznika i obranych pestek dyni
Przygotowanie:

Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy końce i obieramy.
Ciasto rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Nakłuwamy widelcem.
Smarujemy ciasto serkiem mascarpone, 

następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Okrawamy cienkie paski ciasta francuskiego po ok. 1 cm i robimy wyższe brzegi.
Posypujemy parmezanem, sola i pieprzem Cayenne.
Układamy szparagi.
Posypujemy ziarenkami słonecznika i obranymi pestkami dyni.

Smarujemy brzegi rozbełtanym żółtkiem i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
Pieczemy 30 minut.


Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


1 komentarz:

  1. Aktualnie mam szparagi (własne) w nadmiarze, czy możesz polecić jeszcze jakiś inny przepis? Risotto, makaron, omlet - już były - pora wypróbować twoją tartą:).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.