3 kwietnia 2016

Strudel z jabłkami w kształcie warkocza


Dziś chciałabym Wam zaproponować błyskawiczny i wytworny strudel z jabłkami w kształcie warkocza.
Jabłka zawinięte w delikatne ciasto francuskie, czy może być w życiu coś pyszniejszego ?
Wystarczy mieć w domu gotowe ciasto francuskie i jabłka.
Goście będą zachwyceni warkoczem z ciasta francuskiego.
Przed podaniem proponuję posypać ciasto cukrem pudrem, będzie jeszcze smaczniejsze.
Zapraszam ;-)



Składniki:
  • 1 rulon prostokątnego ciasta francuskiego (230g)
  • 1 żółtko
  • 30 masła
  • 4 jabłka
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżeczki cukru
  • 8 łyżeczek migdałów pokruszonych do maki
Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i rodzynki. Mieszamy. Pieczemy na małym gazie 5 minut, następnie dodajemy migdały.
Pozostawiamy jabłka do wystygnięcia.
W międzyczasie rozwałkujemy ciasto francuskie.
We Włoszech zazwyczaj można kupić gotowy już rulon w kształcie prostokątu lub koła.
Moje ciasto francuskie miało kształt prostokątu o wymiarach 33 x 28 cm.
Za pomoca linijki i noża dzielimy ciasto tak jak na zdjęciu, to znaczy zostawiamy 8 cm na farsz i 10 cm po bokach na warkocz.
Boki dzielimy na równe prostokąty o szerokości 2 cm, tak jak na zdjęciu.

Na ciasto francuskie kładziemy przygotowany farsz.

Z pasków robimy w miarę ciasny splot . 

Zamykamy warkocz po obu jego końcach. 

Wierzch ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Rozgrzewamy piekarnik do 18°C.
Pieczemy strudel przez około 30 minut aż stanie się brązowy.
Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.