11 marca 2016

Makaron ze startą bułką i jajkiem w koszulce

Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować włoską klasykę makaron z czosnkiem, oliwą i papryczką chili lekko przerobioną.
Makaron z czosnkiem, oliwą i papryczką chili uważany kiedyś był za makaron biednych, ponieważ jest zrobiony ze składników łatwo osiągalnych, składników których wszyscy zazwyczaj mają w domu.
Chciałam powrócić do tej tradycyjnego przepisu, dodając nowy składnik: startą bułkę.
A dla smakoszy proponuje dodać też jajko w koszulce i szczypior.
Powstanie lekki sos podobny do carbonary, bardziej delikatny i wykwintny.
Danie to zaskakuje swoim wspaniałym smakiem i jest spektakularne w podaniu.
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób:
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • papryczka chili
  • 50 g startej bułki
  • trochę młodego szczypioru
  • jajko na osobę
Przygotowanie:

Szykujemy jajko w koszulce.
Instruktarz jak zrobić jajko w koszulce znajdziecie tutaj.
Trzemy bułkę na tarce. Bułka powinna miec minimum jeden dzień, inaczej nie będzie twarda, i trudno będzie ją trzec na tarce.
Wstawiamy osoloną wodę na makaron, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia.
Podczas gdy woda się gotuje, w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę i papryczkę chili.
Smażymy na średnio-małym ogniu, zachowując szczególną ostrożność, aby nie spalić czosnek, który w przeciwnym razie staje się gorzkie. 

Odcedzamy makaron, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty.
Makaron dodajemy do oliwy i dodajemy bułkę tartą.

Mieszamy i dzielimy na talerze.
Posypujemy szczypiorem.
Na każdej porcji umieszczamy jajko w koszulce. Podajemy na ciepło.

Smacznego!


Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.