21 marca 2016

Aromatyzowana marchewka

Bardzo lubię aromatyzowaną marchewkę z piekarnika.
Jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnej surówki z marchwi na zimno lub marchewki gotowanej.
Przepyszna, bardzo chrupiąca, idealny dodatek do dań obiadowych!
Zapraszam ;-)


Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg marchewki
  • 1 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • sól
Przygotowanie:Marchewki obieramy i kroimy pod skosem na grubsze plastry o wielkości tak mnie więcej 0,5 cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Do miski wsypujemy pokrojoną marchewkę. Polewamy oliwą i olejem sezamowym.
Oprószamy solą i przyprawami. Dokładnie mieszamy.
Przesypujemy marchewkę do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy około 20 - 25 minut.
W czasie pieczenia możemy marchewkę raz wymieszać.

Smacznego!


Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.