3 lutego 2016

Spaghetti al nero di seppia z krewetkami, prawdziwkami i pomidorkami koktajlowymi

Przyszykować spaghetti al nero di seppia nie jest rzeczą prostą.
Mają zapach morza i nie zawsze jest łatwo dobrać do nich sos.
Tym razem proponuję Wam spaghetti al nero di seppia z krewetkami, prawdziwkami i pomidorkami koktajlowymi.
Bardzo aromatyczne a przede wszystkim smaczne danie.
Połączenie morza i gór, tak mówi się we Włoszech gdy łączy się składniki gór i morza.
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób:
  • 400 g krewetek
  • 4 grzyby prawdziwki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 2 czosnki
  • 100 ml wina białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Obieramy i myjemy krewetki.
Instruktarz jak obrać krewetki znajdziecie tutaj.
Wstawiamy osoloną wodę na makaron, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia.
W czasie, kiedy gotuje się woda, myjemy dokładnie pomidorki. Wkładamy do miski. Na czubku każdego z nich nacinamy nożem krzyżyk. Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min i odcedzamy. Obieramy ze skóry (dzięki sparzeniu nie sprawi nam to trudności).
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy ząbki czosnku i podsmażamy.
Gdy czosnek się zeszkli dodajemy grzyby i wino.


Gotujemy 5 minut i dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Gotujemy aż zmiękną.
Następnie dodajemy krewetki i gotujemy 3 minuty. 
Doprawiam solą i pieprzem.
Odcedzamy makaron, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty.
Mieszamy i dzielimy na talerze. Podajemy na ciepło.

Smacznego!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.