4 lutego 2016

Smażone ravioli z jabłkiem

Tłusty czwartek przypada dziś.
Zgodnie z tradycją możemy opychać się tłustymi słodkościami bez wyrzutów sumienia.
Karnawał w tym roku mamy bardzo krótki, więc postanowiłam Was zaprosić na coś super pysznego.
Moja dzisiejsza propozycja to słodkie, chrupiące ravioli z nadzieniem jabłkowym.
Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek.
Zapraszam ;-) 


Składniki na 18 ravioli:
Na ciasto:
  • 180 mąki pszennej
  • 75 ml mleka
  • 30 g masła
  • 7 g drożdży w proszku lub 21 g świeżych
  • 1 łyżka cukru
Na farsz:
  • 2 jabłka
  • 3 ciasteczek savoiardi
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozczynu drożdżowego.
W garnuszku łączymy letnie mleko, cukier i drożdże. Czekamy aż się spienią.
Mieszamy przesiana mąkę i drożdże. Dodajemy ostudzone masło. Zagniatamy ciasto.
Mieszamy razem aż wszystko będzie jednolite. Ugniatamy do uzyskania gładkiej mieszaniny, które formujemy w kulę. Kroimy kule na wierzchu na krzyż.
Przekładamy do natłuszczonej miski, zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na co najmniej godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie szykujemy farsz.
Trzemy jabłka na grubej tarce, dodajemy rozgniecione ciastka i dżem morelowy. 

Mieszamy. 

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkujemy na cienki placek. Kroimy w nieduże kwadraty. 

Na połowie kwadratów rozkładamy przygotowany farsz.

Przykrywamy resztą ciasta tworząc trójkąt. Sklejamy brzegi pierożków.
Następnie składamy jeszcze raz na pół wokół palca i sklejamy, tworząc uszko.
Smażymy w głębokim tłuszczu. 

Gdy będą rumiane przekładamy na ręcznik papierowy.
Posypujemy cukrem pudrem.

 
Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.