27 lutego 2016

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Na weekend proponuję Wam kolejny przepis na ciasto - pyszne mokre ciasto czekoladowe z ciasteczkami amaretti i gruszkami.
Aromatyczne, w konsystencji wilgotne, pod wieloma względami podobne do brownies.
Jest to chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio udało mi się zrobić.
Ładnie prezentuje się na talerzu, więc jest idealne na domowe przyjęcia.
Czy czegoś więcej można chcieć od ciasta?
Zapraszam ;-)


Składniki na ciasto 20 - 22 cm:
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 170 g masła 
  • 4 jajka
  • 14 g proszku do pieczenia
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 4 gruszki
Przygotowanie:

Do ciasta użyłam regulowanej obręczy na okrągłe torty.
Szykujemy obręcz. Boki obręczy smarujemy masłem i posypujemy cukrem.
Kładziemy obręcz na blasze, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia,
Ciasteczka amaretti kruszymy na piasek - można w blenderze. 
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miseczki, następnie wstawiamy na gorącą kąpiel wodną. 

Cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia.
Kąpiel wodna to nic innego jak garnek w garnku z wrzątkiem wody.
Dzięki temu czekolada równomiernie się topi, ale nie przypala.

Gdy czekolada będzie roztopiona dodajemy 100 g masła w małych kawałeczkach.
Mieszamy aż do rozpuszczenia i studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i wkładamy do lodówki.
Ubijamy żółtka z cukrem na puszysty krem. 

Gdy żółtka staną się puszyste, dodajemy 70 g masła i ucieramy.
Gdy masa będzie gładka, dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy.
Następnie dodajemy rozkruszone amaretti i mieszamy.

Gdy masa będzie gładka dodajemy białka i mieszamy.

Na samym końcu dodajemy powolutku przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu.



Gruszki myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
Tniemy na pół, i każdą połówkę przecinamy wzdłuż.
Układamy na brzegach gruszki dookoła obręczy, częścią przeciętą wewnątrz.

Ja użyłam trzech gruszek do obręczy, natomiast czwartą gruszkę pokroiłam w kostkę i dodałam do ciasta.

Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.

Uważamy, żeby gruszki nam nie opadły. Może nam pomoc w tej czynności druga osoba.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Pieczemy około 35 - 40 minut.
Sprawdzamy ciasto wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
Ciasto jest wtedy dobre, kiedy nie przylega do wykałaczki.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.
Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

3 komentarze:

  1. Czekoladowe ciasto górą:) Pięknie Ci wyszło. Ja ostatnio upiekłam czekoladowe z dodatkiem cukinii. Też było świetne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam ;-)
      Dziękuję bardzo :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.