13 lutego 2016

Angielskie scones

Scones to tradycyjne maślano-mleczne bułeczki, które zazwyczaj podawane są do śniadania lub do herbaty podczas tzw. tea time w Wielkiej Brytanii.
Bułeczki mogą być nadziewane masłem lub dżemem.
Uwielbiam te bułeczki z dżemem domowej roboty.
Pieczone w domu, dłużej zachowują świeżość i można je zawsze urozmaicać w różny sposób.
Absolutnie musicie je zrobić w domu!
Scones będą idealnym pomysłem na walentynkowe śniadanie. Wystarczy użyć foremkę w formie serca zamiast zwykłej okrągłej.
Własnoręcznie wykonane niewątpliwie będą docenione...a w kształcie serca, na pewno podbiją serce ukochanej lub ukochanego.
Zapraszam;-) 

Składniki na 24 scones:
  • 280 g mąki(+ do posypywania)
  • 60 g masła
  • 150 ml mleka
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko do smarowania
Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do miski.
Dodajemy szczyptę soli i cukier, dokładnie mieszamy.
Masło kroimy na drobne kawałki, dodajemy do suchych składników, ucieramy.
Dodajemy mleko i zagniatamy na stolnicy posypanej mąką.
Ciasto zagniatamy bardzo szybko - tyle by powstało gładkie i elastyczne ciasto.
Sekretem scones jest sprawna ręka - muszą być szybko wyrabiane.
Nie należy wyrabiać ciasta długo, bo inaczej straci swoją puszystość. Im dłużej się je zagniata, tym twardsze są babeczki.
Ciasto rozwałkowujemy lub rozbijamy na podsypaną mąką stolnicy na grubość mniej więcej 1,7 cm. 

Foremką do wycinania w kształcie serca( o ostrej krawędzi - drugi sekret pysznych scones)wycinamy bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo w czasie pieczenia jeszcze urosną). 
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem na przykład za pomocą pędzelka.
Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C. 

Piekarnik musi być mocno nagrzany piekarnik przed pieczeniem(trzeci sekret pysznych scones)!
Pieczemy przez 15 minut na złoty kolor.

Lekko studzimy na kratce.
Podajemy jeszcze ciepłe z dobrej jakości masłem lub smaczną z konfiturą (najlepiej domową). Jak wolicie.

Smacznego!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.