21 stycznia 2016

Roladki z kurczaka ze śliwką zawijane boczkiem

Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na roladki z kurczaka ze śliwką zawijane boczkiem.
Roladki przygotowane w ten sposób są wyjątkowo soczyste w środku.
Większość osób używa suszone śliwki, ja używam świeże. Przez to mięso, nie jest tak suche, a smak absolutnie fantastyczny!
Składniki idealnie komponują się ze sobą, roladki rozpływają się w ustach.
Roladki z kurczaka ze śliwką zawijane boczkiem to danie, które przyrządzimy w mniej niż 30 minut. 

Mogą być propozycją na obiad, kolację, jak i przekąskę – wszystko zależy od formy podania.
Zapraszam ;-)



Składniki dla 4 osób:
  • mniej więcej 600 g piersi z kurczaka
  • mniej więcej 200 g plastrów wędzonego boczku
  • 6 świeżych dużych śliwek
  • masło do smażenia
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • wykałaczki
Przygotowanie:

Myjemy piersi z kurczaka, osuszamy, rozcinamy i rozbijamy tak aby uzyskać cienki płat mięsa. 
Ucinamy roladki tak aby mogły pomieścić ćwiartkę śliwki.
Śliwki kroimy na
ćwiartki. Na każdym filecie układamy śliwki. 

Zawijamy śliwkę.
Następnie każdą roladkę owijamy wędzonym boczkiem i spinamy wykałaczką.

W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Układamy roladki. 
Smażymy z obu stron aż się zarumienią.
Gdy roladki zaczną przywierać do patelni, podlewamy winem.
Smażymy, aż wino wyparuje. Nie za bardzo, inaczej mięso stanie się suche.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy na gorąco!

Smacznego! 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.