19 stycznia 2016

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Dzisiaj proponuję Wam kolejna pastę. I mam nadzieję, że prostota mojej makaronowej propozycji Was zbytnio nie rozczaruje.
Pomidorki koktajlowe i szpinak to dwa składniki, z których możemy przyrządzić w krótkim czasie coś ciepłego i pożywnego.
Szybkie, sycące i aromatyczne danie do zrobienia w kilkanaście minut.
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób:
  • 200 g makaronu orechiette 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 1 papryczka chili
  • 125 g szpinaku
  • 500 pomidorków koktajlowych lub słoiczek(250ml)mojego przecieru 
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i papryczkę chili.
Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż szalotka się zeszkli. 

Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki lub mój przecier.
Gotujemy tak około 30 minut. Jeśli u
żyliście przecier z mojego przepisu wystarczą tylko 3 minuty.

W międzyczasie w dużym garnku gotujemy posoloną wodę na makaron. Gotujemy makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Gdy pomidorki są już lekko rozgotowane Na samym końcu dodajemy umyty szpinak.

Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 3 minuty.
Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy, aż cały sos obklei makaron.
Natychmiast podajemy!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.