16 grudnia 2015

Ciambellone soffice

Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na klasyczne ciambellone soffice.
Ciambellone soffice to nic innego jak babka. Delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach.
Idealny wypiek na nadchodzące święta Bożego Narodzenia.
Przepis, który Wam podaje, nie może się nie udać.
Zapraszam ;-)


Składniki:
  • 170 gr. cukru 
  • 250 gr. mąki 
  • 150 ml wody 
  • 150 ml oliwy z oliwek 
  • 1 skórka startej z jednej cytryny 
  • 3 jajka 
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia 
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli  
  • forma do babki
Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 150°C.
Szykujemy tortownicę, smarujemy masłem i posypujemy mąką(Używam formy silikonowej do babki).
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ewentualnie szczyptę soli. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem.
Do ubitych jajek stopniowo dodajemy przesianą mąkę na przemian z wodą i oliwą. 
Cały czas mieszamy za pomocą łyżki. 
Dodajemy startą skórkę z cytryny. 
Na samy końcu dodajemy dodajemy proszek do pieczenia.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Pieczemy w temperaturze 150 stopni około 35 - 40 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.
Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.
Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.