28 listopada 2015

Pikantne spaghetti z tuńczykiem

Pikantne spaghetti z tuńczykiem, to moja kolejna propozycja dla makaronowych smakoszy.
Danie przygotowane bez większego wysiłku, sycące i pyszne.
Tak w skrócie można opisać ten przepis.
Zapraszam ;-)



Składniki dla 4 osób:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie(160 g)
  • 1 łyżka oregano
  • 2 papryczki chili
  • 1 szalotka
  • oliwa
  • sól 
Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu.
Obieramy szalotkę i kroimy na drobno.
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy szalotkę, posiekane chili i smażymy.
Gdy szalotka się zeszkli wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy parę minut.
Dodajemy łyżkę oregano i mieszamy. 

Dodajemy odsączonego tuńczyka. 
Doprawiamy solą. Dusimy aż sos zgęstnieje.
Ugotowany makaron wrzucamy do rondla z gorącym sosem, mieszamy i serwujemy.
Najlepiej w gorących i głębokich talerzach.


Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
 

2 komentarze:

  1. bardzo smaczne spaghetti :) uwielbiam dania z tuńczykiem! robiłam raz z makaronem penne, a takie jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.