21 listopada 2015

Ciasto dyniowe z przyprawami

Proponuję Wam dzisiaj ciasto dyniowe z przyprawami.
Ciasto dyniowe z przyprawami to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi przypraw, już teraz może was przenieść w klimat świąt.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu
Wychodzi dość wilgotne, jest nie za słodkie - przyprawy natomiast niesamowicie ożywiają smak ciasta.
Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy 25 cm:
  • 685 g dyni (350 g puree)
  • 300 g mąki
  • 225 g orzechów laskowych
  • 450 g cukru trzcinowego
  • 6 jajek
  • 450 ml oleju arachidowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 5 zmielonych goździków
  • 6 strąków kardamonu(wyłuskane ziarenka ze strąków kardamonu i zmielone)
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 10 suszonych daktyli i 11 do dekoracji
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania dyni: oczyszczamy, kroimy w kawałki, owijamy w folię aluminiową i umieszczamy na blaszce.
Pieczemy dynię w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Orzechy laskowe mielimy na mąkę.
Migdały kroimy na mniejsze kawałki.
Gdy dynia jest ugotowana, wyciągamy z pieca, ostudzamy i obieramy. Przekładamy na talerz i ugniatamy widelcem.
Szykujemy tortownicę, dno wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką.
W misce na parze ubijamy jajka z żółtkami i cukrem trzcinowym na puszysty krem. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut.


Dodajemy puree z dyni oraz startą skórkę z pomarańczy, mieszając już łyżką.

Dodajemy zmielone orzechy laskowe i nadal mieszamy łyżką. 

Kontynuujemy, aż odzyskamy naszą objętość.
Dodajemy na przemian przesianą mąkę i olej, cały czas mieszając delikatnie za pomocą łyżki od góry do dołu. 
Dodajemy wszystkie nasze przyprawy, czyli cynamon, imbir, goździki i kardamon.

Dodajemy pokrojone na kawałki migdały.

Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia, cały czas mieszając delikatnie za pomocą łyżki od góry do dołu.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Układamy na wierzchu pokrojone na pół migdały.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 80 - 90 minut.
Ostatnie 10 minut możemy włączyć termoobieg.
Sprawdzamy ciasto wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Ciasto jest wtedy dobre, kiedy nie przylega do wykałaczki.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.
Posypujemy cukrem pudrem.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.