22 września 2015

Tarta ze śliwkami i krówkami

Dziś propozycja na wytrawną tartę ze śliwkami i krówkami.
Smak kwaskowatych śliwek w połączeniu ze słodyczą krówek i lekką bezą . Po prostu niebo w buzi!
Takie połączenie, które chyba nigdy mi się nie znudzi.
Polecam serdecznie zrobić bo ta tarta jest tego warta.
Oto przepis na to kulinarne cudo.



Składniki na formę o średnicy 27 cm:
Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 65 g cukru
  • 1 żółtka
  • 75 g masła roślinnego
  • starta skórka z jednej cytryny
Farsz:
  • 610 śliwek
  • 165 krówek
  • 3 białka
  • 40 g cukru pudru
Przygotowanie: 

Do miski malaksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Teraz dodajemy cukier. 
Mieszamy i dodajemy skórkę z cytryny do smaku ciasta. Następnie wlewamy żółtko i szybko mieszamy wszystko.
Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. 
Wykładamy formę na tartę papierem do pieczenia.
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy).
Moje kruche ciasto jest bardzo kruche(i przez to jest pyszne!) przez to na wierzch kładę papier do pieczenia, w ten sposób nic nie przykleja się do wałka.
Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.

Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. 
Przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolkami ceramicznymi albo suchą fasolą.

Następnie pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążonymi fasolkami ceramicznymi.
W międzyczasie za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki ubijamy białka, początkowo mniej intensywnie, aż do momentu gdy zaczną zmieniać. Gdy są już ubite(zawsze sprawdzam odwracając miskę do góry nogami), dodajemy cukier puder.
Gdy białka są ubite odkładamy do lodówki. 

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na pół. Układamy śliwki rozcięciem do góry.

Na wierzchu rozsypujemy pokrojone na małe kawałki krówki.

Następnie smarujemy ubitymi białkami.
Wkładamy do pieca na następne 30 minut.
Kiedy tarta skończy się już piec wyjmujemy ją z piekarnika. Odstawiamy do ostudzenia.
Smacznego! 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.