6 sierpnia 2015

Orzotto z porem i ziemniakami

Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny przepis na orzotto.
Orzotto to włoska potrawa, która w wykonaniu podobna jest do risotto.
Przygotowuje się tak samo jak risotto ale głównym składnikiem jest kasza pęczak zamiast ryżu.
Podobnie jak risotto, można go przygotować na wiele sposobów osiągając zawsze bogaty i aromatyczny rezultat.
Dobrze przygotowana kasza pęczak naprawdę smakuje wyśmienicie, a dzisiejszy przepis jest na to najlepszym przykładem.
Kasza pęczak z porem i ziemniakami to moja druga już propozycja na orzotto na moim blogu;-)
Zapraszam ;-)
 


Składniki dla 2 osób:
  • 180 g kaszy pęczak750 ml bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średni ziemniak (około 160 g)
  • 1 pora (około 60 g)
  • 1 mały kawałek naci selera (30 gr)
  • ½ łyżeczki szafranu
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Robimy wywar z bulion, przez cały czas przygotowania orzotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu.
Oczyszczamy por, zdejmujemy warstwę wierzchnią, odkrawamy końcówki, osuszamy i kroimy w pierścienie. Myjemy seler i kroimy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Wlewamy do dużego rondla dwie łyżki oliwy z oliwek.
Rozgrzewamy olej na średnim ogniu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Smażymy dwie minuty, wsypujemy kaszę pęczak i dokładnie mieszamy.

Smażymy kaszę pęczak przez kilka chwil, aż zacznie się przypiekać.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar z bulionu, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez kaszę.
Po paru minutach dodajemy seler naciowy, 

następnie por cały czas mieszając. 

Gotujemy na małym ogniu dodając od czasu do czasu bulion. Postępujemy tak samo jak z przygotowaniem risotta.
Gdy kasza wchłonie płyn, wtedy dolewamy kolejną porcję, potem następną, wchłonęło ? No to jeszcze jedną. I tak do dopóki kasza nie stanie się miękka. 

A gdy już jest miękka dodajemy ostatnią porcję i patrzymy czy ją wchłonie, nie powinna całej wchłonąć. Pamiętajmy, że kasza to nie ryż i nigdy nie będzie miękka. Zawsze będzie al dente.
Podczas dodawania płynów, powinniśmy cały czas mieszać i gotować kaszę na małym ogniu.
Potrwa to od 35 nawet do 45 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kiedy kasza będzie ugotowana, ale wciąż al dente, zaś konsystencja orzotta kremowa, przestajemy dolewać wywar.
Zdejmujemy orzotto z ognia, dodajemy szafran.

Dodajemy trochę oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.
Odstawiamy orzotto na 2 - 3 minuty.
Uważamy by orzotto nie stało się zbytnio suche.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.