31 lipca 2015

Spaghetti z porem i serem pecorino

Dla smakoszy pasty dziś proponuję proste i smaczne danie makaronowe.
Ser pecorino, por i świeżo starty pieprze to trzy składniki, z których możemy przygotować szybkie i ciekawe smakowo danie.
Niby proste, ale niezwykle eleganckie i smaczne.
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób:
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g poru
  • 70 g sera pecorino
  • śwież starty pieprz
  • 20 g masła
Przygotowanie:

W garnku gotujemy osoloną wodę, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. 
W czasie, kiedy gotuje się woda, oczyszczamy por, zdejmujemy wierzchnią warstwę, odkrawamy końcówki, osuszamy i kroimy w pierścienie.
Rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojony pory, zmniejszamy ogień i dusimy mieszając około 10 min.
Odcedzamy makaron, zachowując szklankę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. 
Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. 
Dodajemy troche wody i ser pecorino, całość podgrzewamy, aż do roztopienia sera.
Doprawiamy świeżo startym pieprzem.

Podajemy natychmiast!

Smacznego! 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie proste dania. Na pewno wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.