poniedziałek, 8 czerwca 2015

Sałatka z dzikim ryżem, cukinią i tuńczykiem

We Włoszech zaczęły się upały przez to w mojej kuchni zagościły na obiad czy kolację sałatki na zimno.
Dziś chciałabym Wam zaproponować sałatkę z dzikim ryżem, cukinią i tuńczykiem.
Zdrowa sałatka podawana na zimno, ze szczypiorkiem i startą skórką z cytryny, której specyficzny smak nadaje dziki ryż.
Zapraszam ;-)

Sałatka z dzikim ryżem, cukinią i tuńczykiem

Składniki na 4 porcji:

  • 250 gr dzikiego ryżu
  • 2 cukinie (około 400 g)
  • tuńczyk dobrej jakości, najlepiej w słoiczku, nie z puszki. Miałam w domu dwa słoiczki i dodałam w sumie: 260 g w oliwie (odcedzone 182 gr) tuńczyka w oliwie oraz 190 g (odcedzone 133 gr)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypior
  • starta skórka z jednej cytryny
  • oliwa do smażenia cukinii

Przygotowanie:

Ryż płuczemy, zalewamy zimną wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Bedzie na to potrzebne ok. 40 minu.
Cukinię kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy lekko na patelni. Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z cukinią.
Na osobny talerz dodajemy tuńczyka, nie odcedzamy z oliwy. Dodajemy nie odcedzonego, w ten sposób nie musimy dodawać oliwy do sałatki.
Cytrynę szorujemy, parzymy i trzemy na drobnej tarce.
Dodajemy do tuńczyka do sałatki. Mieszamy i dodajemy posiekany na drobno szczypior.
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia.
Najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce.
Czynności do wykonania jest pozornie mało, całość — nie licząc gotowania ryżu — zajęła mi 10 minut.


Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie: 

  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter
  • A jeśli lubisz jak opisuje Włochy, to kup moją książkę

Pozdrawiam 


Renata
 
Share:

1 komentarz

Wiewióra pisze...

pysznie! bardzo lubię dziki ryz :)

Kalejdoskop Renaty