2 czerwca 2015

Gąbczaste ciasto z świeżych czereśni

Zapraszam dziś na klasyczne ciasto, które przypomina mi smak dzieciństwa.
Gąbczaste ciasto z świeżych czereśni, które zniknęło u mnie w oka mgnieniu.
Ciasto jest lekkie, puchowe, wręcz biszkoptowe. Idealny wypiek na nadchodzące lato.
Ciasto robi się naprawdę szybko i smakuje wyśmienicie.
Zapraszam ;-)

Składniki na formę o średnicy 21-22cm:
  • 400 g czereśni
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 40 g masła
  • masło i mąka do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Myjemy i drylujemy czereśnie.
Rozpuszczamy w rondelku masło.
Szykujemy tortownicę, smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Całe jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ewentualnie szczyptę soli. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem.
Gdy masa będzie gładka i puszysta dodajemy powolutku przesiane mąki i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu.
Na samy końcu dodajemy ochłodzone masło i mieszamy łopatką.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Na wierzchu układamy czereśnie.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 - 40 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.
Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

2 komentarze:

  1. Ja dodaję jeszcze trochę maku do tego ciasta. Twoje wygląda pysznie (:

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! mój Małżon takie ciasta uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.