23 maja 2015

Mus czekoladowo truskawkowy

Na weekend mam dla Was fajny przepis. Moja propozycja to słodko-kwaśny mus czekoladowo truskawkowy.
Klasyczny, puszysty, delikatny, mocno czekoladowy mus, truskawki w całości i lekko kwaskowaty truskawkowy mus.
Czy może być coś lepszego ?
Myślę, że nie. Musicie przekonać się sami!
Idealny deser dla wszystkich lubiących słodkości, cieszy oko i podniebienie.
Zapraszam ;-)


Składniki na 4 -6 porcji(zależy jakie macie szklanki):
Mus czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 70 %)
  • 80 ml pełnotłustego mleka 
  • 4 białka z dużych jajek 
  • 1 żółtko z dużego jajek
Mus truskawkowy:
  • 400 g truskawek
  • 40 g cukru
  • 100 ml wody 
  • 12 g żelatyny w płatkach
Dekoracja:
  • około 12 małych truskawek na szklankę(zależy wszystko od szklanki)
Przygotowanie: 

Ubijamy białka ze szczyptą soli i wkładamy do lodówki.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miseczki, następnie wstawiamy na gorącą kąpiel wodną. Cały czas mieszamy aż do momentu rozpuszczenia czekolady.



Dzięki temu czekolada ładnie i równomiernie topi się, a nie przypala.
W międzyczasie w garnku zagotowujemy mleko.
Zalewamy czekoladę gorącym mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką, aby masa się połączyła i schłodziła (do ok. 40 stopni C).
Następnie dodajemy żółtko cały czas mieszając aż wszystko połączy się w jednolitą całość.
Kiedy masa jest już jednolita dodajemy ok. 1/3 masy białkowej i mieszamy szybko trzepaczką. Jak wszystko ładnie się połączy dodajemy resztę białek, tym razem mieszając delikatnie.
Ponoć sekretem puszystego musu jest dzielenie tych białek, które najpierw miesza się powoli a później szybko.
Truskawki myjemy i tniemy na pół, częścią przeciętą układamy dookoła na brzegu szklanki.


Dodajemy powolutku mus czekoladowy, następnie znowu układamy truskawki a później znowu dodajemy mus czekoladowy.

Chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.
W międzyczasie myjemy i odszypułkowujemy truskawki, następnie miksujemy w blenderze. 

Namaczamy żelatynę w bardzo zimnej wodzie przez 2 minuty. 

Wyciskamy

i dodajemy do gorącej wody. Mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny
Do musu truskawkowego dodajemy rozpuszczoną żelatynę. 
Gdy mus czekoladowy stężeje dodajemy mus truskawkowy.
Następnie chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.