23 kwietnia 2015

Tarta ze szparagami

Dziś propozycja na wytrawną tartę ze szparagami na kruchym spodzie w wersji najprostszej z możliwych - z serem.
Tarta jest dość delikatna w smaku, więc zaostrzyłam ją kozim serem.
To kolejny przepis ze szparagami w roli głównej w moim wykonaniu.
Bardzo prosta i smaczna tarta. Świetna na lekki obiad, kolację czy późne śniadanie.
Można ją bardzo szybko przygotować, zapakować i pójść na piknik do znajomych.
Zapraszam ;-)


Składniki na formę o średnicy 22 cm:
Na ciasto brisée:

  • 130 g mąki
  • 60 g masła 
  • 60 ml wody 
  • szczypta soli 
  • masło i mąka do wysmarowania formy
Do farszu:
  • pęczek szparagów(5 + 11 szparagów)
  • 250 g sera ricotty
  • 160 g białego sera koziego 
  • 2 łyżeczki pesto(ze słoiczka)
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewamy ją raczej małymi porcjami, po łyżce. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.
W międzyczasie szykujemy szparagi.
Szparagi obieramy, odłamujemy najtwardsze końcówki gotujemy al dente z odrobiną soli, tak mniej więcej 10 minut.
Wyjmujemy szparagi łyżką cedzakową i od razu przekładamy do lodowatej wody. Po 3-4 minutach, gdy całkowicie wystygną wyciągamy i odcedzamy aby odciekły.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi by
ć nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.

W małej misce mieszamy ser ricotta z kozim serem, dodajemy jajko, pesto i mieszamy. 

Dodajemy 5 szparagów pokrojonych w plastry i mieszamy.
Wypełniamy formę farszem 


i układamy w kratkę na wierzchu szparagi. 

Pieczemy 40 - 45 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni
Studzimy na kratce.
Poddajemy na ciepło.


Smacznego! 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.