wtorek, 21 kwietnia 2015

Szparagi mimoza

Uwielbiam szparagi w każdej postaci, dzisiaj podam Wam przepis na najprostszy sposób na przystawkę ze szparagów.
Ta błyskawiczna i bardzo dekoracyjna przekąska zasmakuje każdemu.
Nazwa tego dania nawiązuje do delikatnych żółtych kwiatów mimozy.
Zapraszam ;-)

Szparagi mimoza

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów(700 - 800 g)
  • sól
  • 2 jajka ugotowane na twardo ale używamy tylko żółtka 
Dressing:
  • 2- 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża pietruszka

Przygotowanie:

Szparagi obieramy, odłamujemy najtwardsze końcówki i gotujemy al dente z odrobiną soli, tak mniej więcej 20 - 25 minut. Wyjmujemy szparagi łyżką cedzakową i od razu przekładamy do lodowatej wody. Po 3-4 minutach, gdy całkowicie wystygną, wyciągamy i odcedzamy, aby odciekły. Osobno gotujemy na twardo jajka. Do przystawki wykorzystujemy tylko żółtka. Rozdrabniamy żółtka widelcem. Teraz robimy dressing. W małej miseczce mieszamy oliwę z musztardą. Najlepiej jest mieszać widelcem, ponieważ trzeba dobrze rozbić musztardę, która dość opornie łączy się z oliwą. Doprawiamy sos do smaku. Nie przesadzamy z solą, bo szparagi były już gotowane z odrobiną soli! Szparagi układamy na talerzu, posypujemy rozdrobnionymi żółtkami i polewamy sosem. Posypujemy świeżo posiekaną pietruszką. Podajemy na zimno, z wędliną i pieczywem. Smacznego!

Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie: 

  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter

Pozdrawiam 


Renata

 
Share:

5 komentarzy

Unknown pisze...

proste smaczne danie:)

Karmel-itka pisze...

uwielbiam szparagi w każdej postaci!

No właśnie... pisze...

Pyszne !

Wspaniałe są szparagi, w zalewie octowo-miodowej ze słoika. Uzależniają.

Unknown pisze...

Muszę koniecznie sprawdzić ten przepis bo uwielbiam szparagi

Jacek Rutkowski pisze...

Będę musiał spróbować - jak na razie to sos "Hollendase" miał u nas wzięcie i co ciekawe - ponoć pochodzi z Normandii.

Kalejdoskop Renaty