11 marca 2015

Tort z owoców cytrusowych oraz jogurtu

Dziś przedstawiam Wam przepyszny tort z owoców cytrusowych i jogurtu.
Nie pierwszy, i na pewno nie ostatni tort z cytrusami w roli głównej.
Tort jest łatwy w przygotowaniu, prezentuje się i smakuje niesamowicie.
Spód z ciasteczek, mus z cytrusów i do tego dekoracja z orzeźwiającej galaretki.
Lekki, bardzo aromatyczny i świeży.
Takim tortem z pewnością zaskoczycie domowników i gości.
Warto wykorzystać ostatni moment na cytrusy i przygotować ten pyszny i orzeźwiający tort, pachnący cytrusami.
Zapraszam ;-)

Składniki na formę 22cm:
Spód:
  • 250 g herbatników
  • 125 g masła 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Mus z cytrusów:
  • 2 jajka
  • 150 g sera Philadelphia 
  • 125 g cukru 
  • skórka starta z dwóch cytryn + sok z dwóch cytryn
  • skórka starta z pomarańczy + sok z pomarańczy
  • 140 g jogurtu białego i chudego
  • 1 łyżeczka Grand Manier
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 8 g żelatyny w listkach
Galaretka:
  • 12 g żelatyny w listkach
  • 500 ml wody
  • 500 ml soku z cytryny(6-7 dużych cytryn)
  • 100 g cukru
Przygotowanie:

Dno formy tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą blendera kruszymy dokładnie ciasteczka.

Masło rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej i łączymy z kruszonymi ciasteczkami. 
Dodajemy łyżeczkę cynamonu i mieszamy.
Spód tortownicy wykładamy ciastkami z masłem, dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie listki żelatyny umieszczamy w małym garnku. Zalewamy zimną wodą (można jej dodać sporo, powinny swobodnie w niej pływać).
Moczymy w zimnej wodzie przez 15 minut, następnie odciskamy z wody.
Do małego garnka wlewamy wyciśnięty sok z dwóch cytryn i sok z jednej pomarańczy. Dodajemy cukier, startą skórkę z dwóch cytryn i jednej pomarańczy. Dodajemy odciśnięte listki żelatyny. Mieszamy i rozpuszczamy. 
Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z gazu. Studzimy i przecedzamy przez sitko.
Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i odkładamy do lodówki.
Mieszamy w małej miseczce jogurt z serkiem philadelphia 


i dodajemy łyżeczkę Grand Manier.
W misce na parze ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut. 
Dodajemy ostudzoną żelatynę z sokiem z cytrusów i mieszamy łopatką. Dodajemy mieszaninę jogurtu z serkiem, mieszamy cały czas łopatką.
Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę mieszając delikatnie za pomocą łopatki od dołu do góry.

Wyciągamy ciasto z lodówki, wlewamy masę i wyrównujemy łyżką powierzchnię. 



Wkładamy na 6 godzin do lodówki aż mus stężeje.
W międzyczasie szykujemy galaretkę.
Listki żelatyny umieszczamy w małym garnku. Zalewamy zimną wodą (można jej dodać sporo,
żelatyna powinna swobodnie w niej pływać). 
Moczymy w zimnej wodzie przez 15 minut, następnie odciskamy z wody.
Wyciskamy sok z cytryn. Łączymy w garnku sok z cytryn z wodą i dodajemy cukier. Mieszamy na gazie i dodajemy odciśnięte listki żelatyny. 

Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z gazu i studzimy.
Wyciągamy ciasto z lodówki i zalewamy ostudzoną galaretką. Następnie wkładamy z powrotem ciasto do lodówki aż stężeje.


Warto wiedzieć!
Plastry cytryny na galaretce zostały wykorzystane tylko do dekoracji do celów fotograficznych.
Mus o konsystencji bardzo delikatnej- niezwykle delikatnej, aksamitnej, bardzo przyjemnej, mus nie jest za bardzo stężały - nie jest twardy.
Jeśli wolicie bardziej twardy dodajcie więcej żelatyny.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

2 komentarze:

  1. W sam raz na wiosne!
    Moze juz na dobre wygoni zime?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.