13 marca 2015

Tagliatelle z groszkiem, boczkiem i śmietaną

Dziś przedstawiam Wam kolejne przepyszny makaron - tagliatelle z groszkiem, boczkiem i śmietaną.
Prosty i smaczny pomysł na danie makaronowe, przede wszystkim szybki obiad.
Danie w kilka minut, przygotowane bez większego wysiłku, sycące i pyszne. Tak w skrócie można opisać ten przepis.
Zapraszam ;-)

Składniki na 4 osób:
  • 360 g świeżego makaronu tagliatelle
  • 1 szalotka
  • 150 świeżego lub zamrożonego groszku zielonego
  • 200 g boczku
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 100 ml bulionu
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Wstawiamy osoloną wodę na makaron, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia.
W czasie, kiedy gotuje się woda, na patelnie wylewamy nitkę oliwy i dodajemy posiekaną w piórka szalotkę.

Smażymy parę minut  i dodajemy zielony groszek.
Zalewamy winem. Gdy wino wyparuje zalewamy bulionem. 

W międzyczasie na osobnej i suchej patelni smażymy boczek aż się zrumieni. 

Osuszamy na ręczniku papierowym.
Gdy bulion wyparuje sprawdzamy czy zielony groszek jest miękki, jeśli jeszcze twardy dodajemy trochę wody. Jeśli miękki dodajemy śmietanę.

Gotujemy sos przez parę minut. Odcedzamy i wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Na samym końcu dodajemy boczek.
Podajemy natychmiast!


Smacznego! 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.