5 marca 2015

Domowe Limoncello

Limoncello to słodki likier pochodzący z wybrzeża Amalfitańskiego. 
Do tej pory toczy się spór pomiędzy mieszkańcami wybrzeża Sorrento, Amalfi i Capri.  
Do przygotowania likieru limoncello, podstawowym składnikiem jest oczywiście cytryna, która powinna być z Sorrento.
Cytryny z Sorrento mają eliptyczny kształt, są bogate w olejki eteryczne.
We Włoszech nazwa handlowa "Limoncello" dozwolona jest jedynie dla likierów zrobionych z cytryn z Sorrento.
Przygotowanie Limoncello w domu jest bardzo proste.
Najważniejsze abyśmy mieli cytryny nie potraktowane żadnym chemicznym środkiem, z uprawy biologicznej.
Zapraszam ;-)


Składniki na 1,2 litr likieru:
  • 6 dużych cytryn
  • 600 g cukru
  • 700 wody
  • 500 ml spirytusu
  • słoik
  • nóż ceramiczny
Czy wiecie, że ...
Zastosowanie noży ceramicznych zachowuje składniki zawarte w skórce z cytryny. Stal może je zmienić.

Przygotowanie:

Myjemy cytryny w ciepłej wodzie i osuszamy suchą szmatką.
Obieramy z nich żółtą część skórki, uważając, aby nie usunąć białej części.

Następnie kroimy skórkę na małe kawałeczki, najlepiej przy użyciu noża ceramicznego.

Wrzucamy skórki do dużego słoja

i zalewamy spirytusem. 
Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc.
Biorąc pod uwagę, że aktywne składniki zawarte w cytrynie są światłoczułe i wrażliwe na ciepło (cytryna jest wrażliwa na światło i ciepło) zalecam owinąć szklany słój w folię aluminiową. Z tego samego powodu najlepiej odstawić słoik w chłodne miejsce, z dala od źródeł ciepła.
Po miesiącu szykujemy syrop. Doprowadzamy wodę do wrzenia i rozpuszczamy w niej cukier. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Łączymy schłodzony syrop z alkoholem i skórkami z cytryny. Pozostawiamy do macerowania następne 7 dni. Odkładamy znowu w ciemne miejsce.
Filtrujemy i rozlewamy do butelek.
Limoncello dobrze smakuje podany w zmrożonych kieliszkach po posiłku (jako tzw. digestivo)!
Ja mam zawsze w zamrażarce komplet zamrożonych kieliszków.
P.S. Ja lubię Limoncello zrobione wg mojej receptury. Jeśli lubicie słabsze likiery musicie zwiększyć ilość wody. Jeśli chcecie likier mniej słodki musicie zredukować ilość cukru.

Cytryny z wybrzeża Amalfitańskiego


Polecam również:
Amalfi
Atrani - małe cudo
Capri - wyspa pięknych pejzaży
Furore - ukryte piękno
Neapol miasto kontrastów
Positano = Raj
Ravello
Wezuwiusz
Widoki wybrzeża Amalfitańskiego
Wycieczka na Capri 


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.