27 lutego 2015

Tarta z rukolą

To kolejna tarta po tarcie z dynią na wcześniej podpiekanym cieście francuskim.
Dziś propozycja na wytrawną tartę z rukolą, która smakuje niesamowicie.
Ta banalnie prosta w wykonaniu tarta snuła się za mną od dawna. Jakoś jednak ciągle nie było okazji.
Wydaje się, że to nic specjalnego, ale tarta jest przepyszna!  
Zapraszam ;-)



Składniki na formę 26 cm:
  •  1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g świeżej rukoli
  • 200 g sera Parmiggiano
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 

Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Rozwałkowujemy ciasto na krąg.
Jeśli nie udało Wam się kupić ciasta, możecie zrobić z mojego przepisu. Znajdziecie go tutaj(tylko bez gałki muszkatowej).



Rukolę płuczemy, osuszamy. Kroimy rukolę, ale niekoniecznie musi być drobno.
Do miski wbijamy jajka i mieszamy dokładnie trzepaczką. Ciągle mieszając, dodajemy starty na drobno ser parmezan i mieszamy. Na samym końcu dodajemy mleko i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do dużej miski dodajemy pokrojoną na drobno rukolę i dodajemy naszą mieszaninę z jajek, sera i mleka.
Na ciasto kładziemy rukolę.

Zawijamy lekko brzegi ciasta francuskiego do środka. Smarujemy żółtkiem krawędzie ciasta.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 5 minutach zmniejszamy do 180°C.
Pieczemy 30- 45 minut, do momentu gdy włożymy wykałaczkę do ciasta i będzie ona czysta. Wszystko zależy od naszego piekarnika.

Podajemy natychmiast!

Smacznego!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.