20 lutego 2015

Sorbetto takie jakie podają we Włoszech w restauracji

Dziś chciałabym Wam podać przepis na szybkie sorbetto takie jak podają we Włoskich restauracjach na zakończenie posiłku.
Tak nauczyłam się robić sorbetto gdy pracowałam we Włoszech w restauracji. I tak robię do tej pory.
Sorbet cytrynowy jest doskonałym świeżym deserem.
Idealnym na zakończenie dobrej kolacji w towarzystwie przyjaciół, pozostawiającym smak lata w ustach.
Przepis, który Wam proponuje jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.
Nawet mniej doświadczony szef kuchni będzie w stanie go zrobić!
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób:
  • 200 g lodów cytrynowych 
  • 2 kieliszki do wódki wina prosecco(może być białe wytrawne jeśli nie macie prosecco)
  • 1 kieliszek białej wódki 
Mój kieliszek wódki to 1.35Fl.oz(według przeliczeń internetowych 40 ml)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Miksujemy aż napój osiągnie pożądaną konsystencję - prawie gładką. Rozlewamy w równych ilościach do kieliszków typu flute - przypominających kieliszek do szampana .

Podajemy ze słomką !
 
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

3 komentarze:

  1. a to mnie akurat zinteresowało, bo już sobie wizualizuję menu na Wielkanoc. Moją wątpliwość wzbudziło sformułowanie: lód cytrynowy. O co właściwie chodzi lody cytrynowe ? Chyba nie o zamrożoną wodę cytrynową?

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło mi o lody cytrynowe, już poprawiam.
      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.