23 lutego 2015

Pappardelle ai porcini czyli pappardelle z prawdziwkami

Dziś chciałabym Wam zaproponować pappardelle ai porcini czyli pappardelle z prawdziwkami.
Danie wymarzone na zimowe dni, tym bardziej, jeśli macie świeże grzyby. Ale z braku świeżych grzybów możecie użyć mrożonych.
Pappardelle z prawdziwkami są idealnym daniem na obiad czy kolację w gronie rodziny.
Przepyszny makaron z kremowym, grzybowym sosem z posmakiem białego wina, pietruszki no i oczywiście prawdziwków.
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób:
  • 180 g pappardelle
  • 250 g prawdziwków
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • oliwa
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka
Przygotowanie: 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę i wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez 3 minut, aż będzie szklista. 

Dodajemy grzyby i wino. Doprawiam solą i pieprzem, przykrywamy przykrywką. Gotujemy 10 minut, dopóki wino się nie zagotuje, aż zrobi się pyszny sosik. 
Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Posypujemy pietruszką.
Podajemy natychmiast.
 
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie makaronowe pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. tak się gotuje sos grzybowy na bazie prawdziwków. wino to cluo przepisu. W RP niestety tylko smietana i śmietana, najlepiej, aby jeszcze dodac masło. Nikt nie ma odwagi we zaciszu kuchni spróbować wykonanice takiego sosu, a właściwie emulsji. Dopiero jak się gościa poczęstuje, to wtedy dopiero łapie, co w zyciu stracił. Ja dodaję jeszcze pietruszkę.

    Pozdrawiamy serdeczenie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święta prawda!!!
      W moim przepisie też pietruszka.

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń
  3. A czy uzycie grzybow suszonych, oczywiscie wczesniej namoczonych jest wykluczone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać trochę suszonych do smaku ale nie w całości.
      Z tego co pamiętam mieszkasz we Włoszech i w każdym hipermarkecie znajdziesz mróżone.
      Z samych suszonych nie to samo, robiłam już.

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.