28 stycznia 2015

Małże w sosie limonkowo - maślanym

Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny przepis na vongole czyli małże sercówki w sosie limonkowo - maślanym z dodatkiem białego wytrawnego wina.
Świeży w smaku sos limonkowo - maślany doskonale łączy się z delikatnym smakiem małży, atrakcyjny kontrast smaków.
Bardzo aromatyczne i przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu danie.
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób:
  • 1,2 kg małży sercówek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 4 chili
  • 100 ml białego wina 
  • 2 łyżki masła
  • 5 liści bazylii
Przygotowanie:

Kupując małże musicie zawsze zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien być zapach morza, a nie rozkładającej się ryby.
Kiedy przyniesiecie małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki.
Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Zostawiamy tak małże na 2 godziny, wtedy one same oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku.
Do dużego rondla wylewamy oliwę i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w cienkie plasterki. Smażymy przez kilka minut.
Dodajemy małże, wino, sok z limonki, sos rybny i chili przecięte wzdłuż. Przykrywamy przykrywką i gotujemy kilka kolejnych minut, aż małże się otworzą. Dodajemy masło i bazylię, mieszamy.
Przy pomocy łyżki upewniamy się, że wszystkie skorupiaki są otwarte.
Jeśli to konieczne, usuwamy te, które pozostały zamknięte. Podajemy na talerzach do zupy z porwaną na kawałeczki bazylią.
Możemy podać danie z grzankami.


Smacznego! 


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.