21 stycznia 2015

Makaron z radicchio, orzechem włoskim i gruszką

Dla smakoszy makaronów chciałabym dzis zaproponowac proste i smaczne danie makaronowe - makaron z radicchio, orzechem włoskim i gruszką.
Radicchio(radikjo) ze względu na swój gorzkawy smak nie ma wielu wielbicieli. Trzeba jednak wiedzieć, że odpowiednio dobrane składniki dodają mu ciekawego smaku.
W połączeniu z orzechem włoskim i gruszką, to smaczne, aromatyczne i pożywne danie obiadowe, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko.
Zapraszam ;-)



Składniki dla 2 osób:
  • 200 g makaronu penne
  • 100 g radicchio
  • 12 orzechów włoskich
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 1/4 gruszki
  • sok z cytryny
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • oliwa
Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Orzechy włoskie łupiemy, obieramy i prażymy na suchej patelni. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Oderwamy zewnętrzne liście z radicchio i myjemy go. Wycinamy białą część w ten sposób radicchio będzie mniej gorzkawe.
W czasie, kiedy woda się gotuje, na głębokiej patelni podsmażamy na oliwie radicchio pokrojone na paseczki. Dodajemy wino i podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy makaron. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Dodajemy orzechy włoskie i gruszkę. Posypujemy pietruszką. Podajemy natychmiast.


Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.