wtorek, 13 stycznia 2015

Krem z fioletowej marchewki z grzankami z karmelizowaną cebulą o smaku pomarańczy

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną zupkę — krem z fioletowej marchewki z grzankami z karmelizowaną cebulą o smaku pomarańczy. Chyba nie ma nic pyszniejszego! 
Lekko kremowa i delikatna, a jednocześnie pełna smaku. A do tego grzanki z karmelizowaną cebulą o smaku pomarańczy. 
Słodka, karmelizowana cebulka w połączeniu z gorąca zupka to czysta poezja dla kubków smakowych... istny raj dla smakosza. Cos wspaniałego i pożywnego na te szare dni zimy. 
Zapraszam ;-)
Przepis na fioletową marchewkę.

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g marchewki fioletowej
  • 500 g ziemniaków 
  • 1 cebula 
  • 2 gałązki rozmarynu 
  • oliwa 
  • 1 litr wody 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 2 gałązki tymianku
Na grzanki:
  • 1 bagietka
  • 2 cebule 
  • sok z jednej pomarańczy 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • oliwa

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Marchewki myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy na większe kawałki. Do rondla wylewamy oliwę. Smażymy cebule parę minut z gałązkami rozmarynu, aż cebula się zeszkli.
Przepis na fioletową marchewkę.
Mieszamy, dodajemy marchew
Przepis na fioletową marchewkę.
 i ziemniaki, doprowadzamy do wrzenia.
Przepis na fioletową marchewkę.
Zalewamy wodą. Gotujemy 20 minut. 
Przepis na fioletową marchewkę.
W międzyczasie szykujemy grzanki i cebulę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy do miski i zalewamy wod
ą. Zostawiamy na godzinę.
Odcedzamy cebule. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy trochę oliwy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Karmelizujemy na niewielkim ogniu, dosyć często mieszając, aby się nie przypaliła. Karmelizacja zajmie ok. 30 minut.

Kiedy cebula będzie bursztynowa, dodajemy sok z pomarańczy i łyżeczkę cukru, 
Przepis na fioletową marchewkę.
a następnie gotujemy, do odparowania płynu, aż na patelni zostanie coś w rodzaju cebulowej marmolady. Bagietkę kroimy na małe kromki i każdą z nich opiekamy na patelni z dodatkiem oliwy z dwóch stron. 
Przepis na fioletową marchewkę.
Na każdą z kromek nakadamy sporą ilość karmelizowanej cebuli.
Wkładamy marchewkę do blendera, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy, aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Gotujemy 5 minut, tak by smaki się wymieszały. Zupę nalewamy na talerze, dekorujemy tymiankiem.
Serwujemy zupkę z pysznymi grzankami.
 

Smacznego! 


Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:
  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu. 
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty!
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter.

Pozdrawiam

Renata





Share:

1 komentarz

Foodmania pisze...

fioletowej marchwi nie miałam okazji jeść, ale ten krem wygląda obłędnie!

Kalejdoskop Renaty