16 stycznia 2015

Domowe cointreau

Scroll down for English

Cointreau to mocny likier pochodzący z Francji. Bezbarwny trunek o smaku pomarańczay.
W smaku wyraźnie wyczuwa się zarówno naturalną słodycz, jak i gorycz owoców pomarańczy.
W życiu nie pomyślałabym, że można zrobić samodzielnie w domu cointreau. Myliłam się.
Przepis, który Wam podaje mam od właścicielki przepięknego bed&brekfast w Umbrii. To tam po raz pierwszy napiłam się domowego cointreau.
Zapraszam ;-) 

Składniki:
  • 1 duża pomarańcza
  • 250 g cukru
  • 400 wody
  • 500 ml spirytusu
  • igła
  • nitka
  • słoik(musi być na tyle duży aby nad alkoholem zmieściła się wisząca pomarańcza)
Przygotowanie:

Do słoika wlewamy spirytus, (pomarańcza nie może dotykać płynu). Przeciągamy nić przez igłę(najlepiej nić naturalna, bez chemicznych dodatków, gdyż mogą się one łatwo przedostać do nalewu). Nić musi być w miarę silna. Przebijamy pomarańczę z dwóch stron a następnie mocujemy nad spirytusem, po czym zamykamy słoik. 
Odstawiamy w ciemne miejsce na 8 dni.
Po 8 dniach usuwamy pomarańczę. Szykujemy syrop z wody i cukru. Studzimy. Mieszamy ze spirytusem. Odkładamy znowu w ciemne miejsce. Cointreau powinno dojrzewać miesiąc w piwnicy.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Homemade cointreau

Ingredients:

  • 1 large orange
  • 250 g sugar
  • 400 water
  • 500 ml spirits
  • needle
  • thread
  • jar
Preparation:

Pour the alcohol in the jar, then suspend the fruit above the alcohol - without direct contact - then place in a dark place for 8 day, that's it!
After 8 days, remove the orange. Preparing syrup, water and sugar. Mix with alcohol. Then place in a dark place for 1 mont.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.