wtorek, 20 stycznia 2015

Ciasteczka z Umbrii

Dzisiaj prezentuję Wam przepyszne włoskie ciasteczka prosto z Umbrii. Słodkie maleństwa od właścicielki przepięknego bed & breakfastu. To od tej Pani podałam Wam już przepis na likier bazyliowy, domowe cointreau i pizza di Pasqua.
Szybkie ciasteczka do kawy lub herbaty. Smakują doskonale i co najważniejsze, robi się je piorunem!
Zapraszam ;-)

Szybkie ciasteczka do kawy lub herbaty, przygotowanie ich zajmuje mało czasu. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec.

Składniki na 3 blaszki ciasteczek:

Wszystkie składniki płynne nie były przeliczane, zostały zważone.
Zobaczycie tutaj dziwne miary składników, wynika to stąd, że ta Pani dała mi miarę w filiżance. Na bazie mojej filiżanki, ważyłam składniki.

  • 650 g mąki
  • 182 g cukru 
  • 185 g oliwy 
  • 202 g białego wytrawnego wina 
  • 1 g soli 
  • 15 g proszku do pieczenia 
  • cukier do obtaczania

Przygotowanie:

Do wyrabiania ciasta używam malaksera.
Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy cukier, oliwę, wino i sól. Mieszamy ok. 20 min. Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Ciasto powinno być lekko oleiste, ale nie może się lepić w rękach.

Szybkie ciasteczka do kawy lub herbaty, przygotowanie ich zajmuje mało czasu. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec.
Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 30 minut. Gdy czas minie bierzemy jeden mały kawałek ciasta. Rolujemy na wałek o średnicy ok. 1 cm.
Szybkie ciasteczka do kawy lub herbaty, przygotowanie ich zajmuje mało czasu. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec.
Następnie bierzemy wałek ciasta, owijamy wokół jednego lub dwóch palców i odrywamy.
Szybkie ciasteczka do kawy lub herbaty, przygotowanie ich zajmuje mało czasu. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec.
Szybkie ciasteczka do kawy lub herbaty, przygotowanie ich zajmuje mało czasu. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec.
Formujemy ciasteczko i odkładamy.
Szybkie ciasteczka do kawy lub herbaty, przygotowanie ich zajmuje mało czasu. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec.
Przygotowujemy jedną blaszkę ciasteczek. Gdy mamy już gotową jedną blaszkę obtaczamy w cukrze. Nie robimy tego od razu! 
Nie używamy mąki, ciasto powinno nam się układać same, bez problemu!

Szybkie ciasteczka do kawy lub herbaty, przygotowanie ich zajmuje mało czasu. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec.
Szybkie ciasteczka do kawy lub herbaty, przygotowanie ich zajmuje mało czasu. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec.
Podgrzewamy piekarnik do 180 °C. Wkładamy ciasteczka do piekarnika.

Pieczenie:

Wszystko zależy od piekarnika. Zazwyczaj pierwszą turę piekę 15 minut z jednej strony, przewracam i piekę następne 10 minut. Drugą turę piekę 10 minut, przewracam i piekę następne 10 minut. Ciasteczka nie mogą być spieczone. Muszą być lekko złociste.  Warto obserwować ciasteczka w trakcie pieczenia, bo zbyt spieczone mogą być za twarde. Muszą być kruche! Najlepiej spróbować po pierwszym pieczeniu, nie powinny być surowe w środku.  

Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie: 

  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter
  • A jeśli lubisz jak opisuje Włochy, to kup moją książkę

Pozdrawiam 


Renata
Share:

3 komentarze

gin pisze...

Rozkosznie te ciasteczka wyglądają :) Muszą smakować podróżą :)

Unknown pisze...

Będę próbować, lubię proste przepisy:)

Anonimowy pisze...

Bardzo ciekawy przepis! Dziekuje

Kalejdoskop Renaty